Δεν εμπιστευόμαστε τον κ. Τσίπρα και τους χειρισμούς του στο Σκοπιανό
Θέμα εμπιστοσύνης για τον πρωθυπουργό θέτει ο διευθυντής του γραφείου της ΚΟ της ΝΔ Σπύρος Καπράλος αναφορικά με τους χειρισμούς του κ. Τσίπρα στο Σκοπιανό, με συνέντευξή του στο liberal.gr.
Δείτε επίσης....
Ο κ. Καπράλος εξαπολύει σκληρή επίθεση στην κυβέρνηση κάνοντας λόγο για μυστική διπλωματία, θέτει ως βασική προϋπόθεση για την εξεύρεση αμοιβαία αποδεκτής λύσης την αλλαγή του συντάγματος της γειτονικής χώρας και σημειώνει ότι η πολιτική κλεψύδρα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έχει αδειάσει.
- Οι εξελίξεις στις διαπραγματεύσεις με την ΠΓΔΜ κυριαρχούν στην εσωτερική πολιτική σκηνή. Εκτιμάτε ότι μπορεί να βρεθεί μία κοινά αποδεκτή λύση;
Το Σκοπιανό συνιστά ένα μείζον ζήτημα. Η Νέα Δημοκρατία ως υπεύθυνη πολιτική δύναμη που προτάσσει πάντα το εθνικό συμφέρον, το αντιμετωπίζει με πολύ μεγάλη σοβαρότητα. Το ζητούμενο πράγματι είναι να μπορούσε να βρεθεί μια αμοιβαία αποδεκτή λύση που θα έλυνε το επίμαχο θέμα και διασφάλιζε σχέσεις καλής γειτονίας με τα Σκόπια.
Δυστυχώς, με τα δεδομένα που υπάρχουν μέχρι σήμερα και όσα μαθαίνουμε από τα ΜΜΕ διότι η κυβέρνηση διαπραγματεύεται εν κρυπτώ χωρίς να ενημερώσει τα πολιτικά κόμματα, τη Βουλή και τον ελληνικό λαό, δεν έχουν διαμορφωθεί οι κατάλληλες συνθήκες για να προχωρήσουμε άμεσα σε μία λύση.
Η ηγεσία του γειτονικού κράτους αποφεύγει συστηματικά να αναλάβει συγκεκριμένες δεσμεύσεις για αλλαγές στο Σύνταγμα της –που είναι και το πιο σημαντικό κομμάτι της διαπραγμάτευσης- που αφορούν τον αλυτρωτισμό έναντι της Ελλάδας, ώστε να ανοίξει πλέον η συζήτηση για το θέμα της ονομασίας.
O κ. Τσίπρας ξεκίνησε τη διαπραγμάτευση για ένα τόσο σοβαρό θέμα χωρίς καν να έχει διασφαλίσει ενιαία κυβερνητική γραμμή. Διαπραγματεύεται στο σκοτάδι χωρίς να ενημερώσει κανένα , χωρίς να μπει στον κόπο να δημιουργήσει ένα αρραγές εθνικό μέτωπο, ένα στοιχειώδες κλίμα συναίνεσης, όπως θα έκανε ένας υπεύθυνος και σοβαρός ηγέτης.
Θα ήθελα να σας επισημάνω τρία πράγματα: πρώτον, στις πρόσφατες συζητήσεις στο Νταβός δεν υπήρξε καμία σαφής αναφορά από την πλευρά του κ. Τσίπρα στην ανάγκη αλλαγής του Συντάγματος αυτής της χώρας. Δεύτερον, τα Σκόπια δηλώνουν ότι θα προχωρήσουν σε κινήσεις μετονομασίας του αεροδρομίου και των λεωφόρων, κινήσεις που εύκολα θα μπορούσαν να ανακληθούν. Τρίτον, μας προβληματίζει ιδιαίτερα ότι η διαπραγμάτευση φαίνεται να υιοθετεί τη λογική τεμαχισμού των ζητημάτων, ενώ διαχρονική θέση της της χώρας μας ήταν η λύση πακέτο για το όνομα, το εύρος εφαρμογής (erga omnes) και την κατάργηση του αλυτρωτισμού.
Σας λέμε ξεκάθαρα ότι δεν εμπιστευόμαστε τον κ. Τσίπρα για να χειριστεί με επάρκεια ένα κορυφαίο εθνικό θέμα.
- Η κυβέρνηση κατηγορεί την ΝΔ για πολυγλωσσία στο εσωτερικό της αλλά και για μία διολίσθηση του Κυριάκου Μητσοτάκη σε μία “ακροδεξιά” λογική, όπως λένε. Τελικά η θέση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης ποιά είναι.
Αντί να κατηγορεί την αντιπολίτευση, η κυβέρνηση όφειλε να κάνει μία σοβαρή διαπραγμάτευση και να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων
Δεν μπορούν να μας κουνούν το δάκτυλο εκείνοι που το 2008 υποστήριζαν την αναγνώριση του γειτονικού κράτους ως Μακεδονία.
Για να προχωρήσει οποιαδήποτε συζήτηση θα πρέπει πρώτα τα Σκόπια να δεσμευτούν ότι θα αλλάξουν το Σύνταγμα τους, θα βάλουν ένα οριστικό τέλος στα στοιχεία του αλυτρωτισμού. Καμία αναφορά σε μακεδονικό έθνος.
- Τις μέρες αυτές η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ κλείνει τρία χρόνια στη διακυβέρνηση της χώρας. Το Μέγαρο Μαξίμου επιμένει στο να μιλάει για το τέλος των μνημονίων. Συμμερίζεστε αυτή την αισιοδοξία;
Πως μπορεί να μιλούν τα κυβερνητικά στελέχη και ο κ. Τσίπρας για τέλος των μνημονίων όταν έχουν ψηφίσει και δεσμεύσει τη χώρα με μέτρα ύψους 5,1 δισ. ευρώ για το 2019 και 2020; Και μάλιστα χωρίς να έχουν διασφαλίσει χρηματοδότηση. Έχουν κοντολογίς συμφωνήσει για ένα τέταρτο μνημόνιο χωρίς λεφτά.
Όταν έχουν δεσμεύσει τη χώρα με υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα για πολλά χρόνια;
Το θράσος τους είναι μεγάλο, αλλά ο ελληνικός λαός τους έχει πάρει χαμπάρι.
Και τώρα ξέρει ότι η κυβέρνηση Τσίπρα-Καμμένου είναι εκείνη που:
-επέβαλλε το τρίτο και το τέταρτο μνημόνιο με μέτρα ύψους 14,5 δις
-κόστισε στη χώρα με επιπλέον 100 δις
-επέβαλλε τα capital controls
-έβαλε στο στόχαστρο της τη μεσαία τάξη και τις ευαίσθητες κοινωνικά ομάδες
-αύξησε το ΦΠΑ ακόμα και στα είδη πρώτης ανάγκης
-μείωσε στο ¼ το ποσό που δίνεται κάθε χρόνο για το επίδομα πετρελαίου θέρμανσης
-έκοψε το ΕΚΑΣ
-εξαφάνισε τις επικουρικές συντάξεις
-μείωσε δραστικά τις συντάξεις χηρείας.
Η κυβέρνηση αυτή η χειρότερη κυβέρνηση που γνώρισε ο τόπος μας πρέπει να φύγει το συντομότερο δυνατόν. Αυτό είναι το μόνο προαπαιτούμενο για να γίνει η πολυπόθητη επανεκκίνηση και να επανέλθει η χώρα στην κανονικότητα.
- Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει χαρακτηρίσει το 2018 ως χρονιά πολιτικών εξελίξεων. Θεωρείτε ότι η κυβέρνηση θα στήσει κάλπες μέσα στην χρονιά που άρχισε ή θα επιχειρήσει να εξαντλήσει την τετραετία;
Η κλεψύδρα αυτής της κυβέρνησης έχει ήδη αδειάσει. Όσο γρηγορότερο φύγουν, τόσο το καλύτερο για τη χώρα και τους πολίτες. Η κοινωνία στέλνει ένα ξεκάθαρο μήνυμα: δεν πάει άλλο: η κοροϊδία, η αυταπάτη, τα ψέματα, η ανικανότητα, η έλλειψη προοπτικής.
- Ζούμε σε μία εποχή που η κοινωνία αμφισβητεί έντονα το πολιτικό σύστημα στο σύνολό του. Ο πρόεδρος της ΝΔ έχει ξεκαθαρίσει ότι επιθυμεί την ανανέωση του κόμματος. Εκτιμάτε ότι η επιλογή αυτή θα φέρει αποτελέσματα;
Η Νέα Δημοκρατία υπό την ηγεσία του Κυριάκου Μητσοτάκη ακολουθεί τα τελευταία δύο χρόνια μια πολιτική ανοιχτών θυρών. Ανοίγεται στην κοινωνία και γίνεται πιο συμμετοχική. Πράγματι, η παράταξη βρίσκεται σε τροχιά ανανέωσης, όχι απαραίτητα ηλικιακής, αλλά και ανανέωσης σε ιδέες, προτάσεις και πρακτικές. Σας θυμίζω το Μητρώο Στελεχών, μία πραγματικά καινοτόμα διαδικασία που έχει προσελκύσει εκατοντάδες επιστήμονες και επαγγελματίες με διάθεση προσφοράς στα κοινά και την Πατρίδα. Η Νέα Δημοκρατία διαθέτει τον οδικό χάρτη και το κατάλληλο στελεχειακό δυναμικό για να βγάλει την Ελλάδα από το σημερινό αδιέξοδο και να οικοδομήσει μία σύγχρονη ευρωπαϊκή χώρα με λιγότερους φόρους, με επενδύσεις, με περισσότερες και καλύτερα αμειβόμενες δουλειές, με ευκαιρίες για όλους και με το απαραίτητο κύρος στην Ευρώπη.
ΠΗΓΗ: www.liberal.gr