Τα τελευταία χρόνια έχει αποδειχθεί η σημασία της βιταμίνης D για τον οργανισμό μας, ενώ η ανεπάρκειά της συνδέεται με σοβαρές ασθένειες όπως ο καρκίνος και χρόνια νοσήματα όπως η σκλήρυνση κατά πλάκας.

Το παράδοξο, ωστόσο, είναι το εξής: κύρια πηγή πρόσληψής της είναι ο ήλιος, όμως σύμφωνα με σχετική έρευνα, 1 στους 2 Έλληνες παρουσιάζει έλλειψη βιταμίνης D, παρά το ότι ζούμε σε μία από τις πιο ηλιόλουστες χώρες του κόσμου. Με δεδομένο, λοιπόν, ότι το ποσοστό αυτό είναι εξαιρετικά υψηλό, είναι πιθανό να έχετε κι εσείς ανεπάρκεια της εν λόγω βιταμίνης, αλλά να μην το έχετε καταλάβει. Τα συμπτώματα, εξάλλου, δεν «κάνουν μπαμ», γι’ αυτό και είναι πολύ πιθανό απλώς να μην σας έχουν ανησυχήσει.

Οι ειδικοί, πάντως, τονίζουν τη σημασία της βιταμίνης D και μας συμβουλεύουν να απευθυνθούμε στον γιατρό μας που θα διαπιστώσει από τις τιμές μιας απλής εξέτασης αίματος, αν υπάρχει όντως πρόβλημα.

Νιώθετε αδικαιολόγητη κούραση

Σχετικές έρευνες έχουν αποδείξει τη σύνδεση της βιταμίνης D με το αίσθημα της πολλές φορές αδικαιολόγητης κόπωσης. Ενδεικτικά, τα άτομα που, σύμφωνα με τις εξετάσεις αίματος, είχαν ανεπάρκεια της βιταμίνης (δηλαδή τιμές από 20-29), παραπονιόνταν συχνά ότι ένιωθαν εξαντλημένα. Τα καλά νέα, ωστόσο, είναι ότι με ένα απλό συμπλήρωμα βιταμίνης, που θα σας υποδείξει ο γιατρός, τα επίπεδα ενέργειας και αντοχής αυτόματα θα αυξηθούν.

Αρρωσταίνετε πολύ συχνά

Η βιταμίνη D ενισχύει τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, γι’ αυτό και η έλλειψή της μας μπορεί να μας κάνει ευάλωτους σε ασθένειες που συνδέονται με μολύνσεις του αναπνευστικού, από το κοινό κρυολόγημα και τη βρογχίτιδα μέχρι και την πνευμονία. Η ανεπάρκεια της βιταμίνης ρίχνει τις άμυνες κι έτσι ο οργανισμός γίνεται πιο αδύναμος.

Έχετε τριχόπτωση


Πολλές φορές συσχετίζουμε την αυξημένη τριχόπτωση με έντονες περιόδους στρες ή άλλα προβλήματα υγείας όπως η κακή λειτουργία του θυρεοειδούς. Όμως, δεν θα πρέπει να αποκλείουμε την πιθανότητα της έλλειψης βιταμίνης D, που είναι πολύ πιθανό να κρύβεται πίσω απ’ αυτό το πρόβλημα.

Πονάτε στα οστά και τη μέση...

Η βιταμίνη D βοηθάει στην καλύτερη απορρόφηση του ασβεστίου, γι’ αυτό και η ανεπάρκειά της μπορεί να οδηγήσει σε πόνους στη μέση, τις αρθρώσεις και τα πόδια. Το πρόβλημα σε αυτήν την περίπτωση είναι και πρακτικό, αφού τα άτομα αναγκαστικά θα πρέπει να είναι πιο προσεκτικά στην καθημερινότητά τους και να περιορίσουν τις δραστηριότητές τους για να μην πονάνε.

...αλλά και στους μύες

Όσο μεγαλύτερη είναι η έλλειψη βιταμίνης D, τόσο πιο έντονα είναι τα συμπτώματα του μυϊκού πόνου και της αδυναμίας. Η σημασία της για τη σωστή λειτουργία των μυών είναι μεγάλη, αφού βοηθάει στη σύσπασή τους που με τη σειρά της βοηθάει στην ενδυνάμωση των οστών. Με λίγα λόγια, όλα συνδέονται μεταξύ τους.

Μάλιστα, σύμφωνα με μελέτη του Χάρβαρντ, η εν λόγω βιταμίνη αποδείχθηκε εξαιρετικά σημαντική και για τα άτομα άνω των 60, τα οποία, αφού πήραν το απαραίτητο συμπλήρωμα, απέκτησαν καλύτερο έλεγχο των μυών, με αποτέλεσμα τη μείωση των πτώσεων.

Έχετε κακή διάθεση


Ενώ δεν έχει διαπιστωθεί ακόμα σίγουρα πώς η βιταμίνη D ευθύνεται για την κακή μας διάθεση, μία εξήγηση είναι ότι επηρεάζει τις ορμόνες της ευτυχίας, όπως η σεροτονίνη. Σε κάποιες περιπτώσεις, μάλιστα, πιστεύεται ότι η έλλειψη της βιταμίνης σε μεγαλύτερες ηλικίες μπορεί να συνδέεται ακόμα και με την κατάθλιψη.

Αν παρατηρήσετε κάποιο ή κάποια από αυτά τα συμπτώματα, συμβουλευτείτε τον γιατρό σας και μην βιαστείτε να πάρετε από μόνοι σας κάποιο συμπλήρωμα- οι ειδικές εξετάσεις αίματος είναι αυτές που θα σας δώσουν την απάντηση. Να θυμάστε, εξάλλου, ότι η υπερδοσολογία της βιταμίνης D, όπως και κάθε άλλης βιταμίνης, μπορεί να οδηγήσει ακόμα και σε τοξικότητα!

ΠΗΓΗ: www.mama365.gr