Μέλος του Μητρώου Επιχειρήσεων Ηλεκτρονικών Μέσων Ενημέρωσης

Μετωπικά θα λειτουργήσει το συλλαλητήριο της 4ης Φεβρουαρίου για τη Μακεδονία, όπως δείχνουν οι μέχρι τώρα καταγεγραμμένες αντιδράσεις των κομματικών επιτελείων και των βουλευτών.

Η διαφαινόμενη επιτυχία του συλλαλητηρίου της 4ης Φεβρουαρίου αναγκάζει τα κομματικά επιτελεία να διαμορφώσουν νέες τακτικές, ακόμη και στρατηγικές.

Σε αυτό το πλαίσιο συγκροτούνται δύο μέτωπα. Η κυβέρνηση ήδη προετοιμάζεται να διαχειριστεί το τσουνάμι κοινωνικής επιρροής που αναμένεται να προκαλέσει η συγκέντρωση στο Σύνταγμα, αλλά τάσσεται σαφώς κατά του συλλαλητηρίου. Στο πλευρό της βρίσκονται πολιτικοί και πολιτικοί σχηματισμοί, όπως ο Κώστας Σημίτης, ο Γιώργος Παπανδρέου, ο Σταύρος Θεοδωράκης με το Ποτάμι, ο κ. Θεοχαρόπουλος της ΔΗΜΑΡ, ο Ευάγγελος Βενιζέλος και από τα δεξιά ένας μικρός κύκλος γύρω από την Ντόρα Μπακογιάννη.

Στον αντίποδα, όλος ο κορμός της ελληνικής λαϊκής δεξιάς, το κόμμα των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, η Εκκλησία αλλά και συλλογικότητες και πολιτικές οργανώσεις που βρίσκονται στον υπερδεξιό χώρο τάσσονται υπέρ του συλλαλητηρίου. Σε αυτήν τη κατηγορία θα πρέπει να σημειωθεί η αμφιλεγόμενη στάση μελών και στελεχών του Κινήματος Αλλαγής (υπόθεση Βγόντζα). Ήδη εμφανίζονται στην Κεντροαριστερά συγκεκριμένες ρωγμές και σε επίπεδο συλλογικής ηγεσίας. 

Επίσης, το μεγαλύτερο μέρος της Ένωσης Κεντρώων του κ. Λεβέντη καθώς και ο ίδιος τάσσονται υπέρ του συλλαλητηρίου. Σημειώνεται πως το ΚΚΕ, το οποίο δεν θα συμμετάσχει στη συγκέντρωση, εκφράζει ωστόσο διαφορετικές απόψεις από αυτές που έχει διατυπώσει το μέτωπο κατά του συλλαλητηρίου. Υπ' αυτές τις προϋποθέσεις και δεδομένων των συνθηκών, το συλλαλητήριο αποκτά μία αυτόνομη πολιτική δυναμική, η οποία αναμένεται να προκαλέσει συσπειρώσεις και αντισυσπειρώσεις, άρα και αναδιαμόρφωση εντός του πολιτικού σκηνικού. 

Αντιδράσεις

Στο κόκκινο βρίσκεται ο συναγερμός στα πολιτικά επιτελεία εν όψει του συλλαλητηρίου και μετά τις δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, ο οποίος επανέφερε στην επικαιρότητα το θέμα της ταυτότητας των πολιτών της γειτονικής χώρας.

Παρόντος του μεσολαβητή Μάθιου Νίμιτς, ο Νίκολα Ντιμιτρόφ δήλωσε: «Κανείς δεν μπορεί να μας αφαιρέσει το δικαίωμα να λεγόμαστε Μακεδόνες». Στον απόηχο της δήλωσης αυτής, κινητοποιήθηκαν τα πολιτικά επιτελεία στην Αθήνα αλλά και τα μέσα ενημέρωσης, προβαίνοντας σε εκτιμήσεις για το εάν και κατά πόσο η θέση του υπουργού Εξωτερικών της ΠΓΔΜ προδίδει αιφνιδιαστική σκλήρυνση της άλλης πλευράς στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης.

Εντύπωση προκάλεσε και η τοποθέτηση του Μάθιου Νίμιτς, ο οποίος ισχυρίστηκε πως απ’ όσα ξέρει η Αθήνα δεν έχει θέσει θέμα ταυτότητας. Απαντώντας, κύκλοι του Υπουργείου Εξωτερικών, αλλά όχι ο υπουργός, δήλωναν νωρίς το βράδυ της Πέμπτης: «Εμείς έχουμε υποβάλει προτάσεις, ο κύριος Νίμιτς δεν θα πρέπει να μας ερμηνεύει».

Ωστόσο, παρά την ανεπίσημη αυτή δήλωση του ελληνικού ΥΠΕΞ, ο ίδιος ο υπουργός Νίκος Κοτζιάς σε συνέντευξή του προς το διεθνές πρακτορείο ειδήσεων Reuters κράτησε μια ηπιότερη στάση, επισημαίνοντας μάλιστα «πως μέχρι τον Ιούνιο θα έχει λυθεί το πρόβλημα». Ο Νίκος Κοτζιάς αναφέρθηκε για άλλη μια φορά στο περιεχόμενο της διαπραγμάτευσης με την ΠΓΔΜ και στα στοιχεία εκείνα που καθορίζουν την ελληνική θέση.

Σε ερώτηση τι θα συνιστούσε πρόοδο για την Αθήνα, αν η διαφωνία με τα Σκόπια δεν διευθετηθεί έως τον Ιούνιο, ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας απάντησε πως «θα διευθετηθεί». Τόνισε, δε, πως «υπάρχει μια νέα δυναμική για την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας, από τότε που μια πιο μετριοπαθής κυβέρνηση εκλέχθηκε στην ΠΓΔΜ τον περασμένο χρόνο, έπειτα και από προσπάθειες τριών ετών με την εφαρμογή Μέτρων Οικοδόµησης Εµπιστοσύνης που είχε προτείνει και προώθησε η ελληνική πλευρά».

«Θέλουμε να το λύσουμε. Είναι προς το εθνικό μας συμφέρον και προς τα συμφέροντα της περιοχής, για τη σταθερότητα, την ασφάλεια και την οικονομική ανάπτυξη» υπογράμμισε ο Έλληνας υπουργός, αναφέροντας τη σημασία των αλλαγών στο Σύνταγμα της γειτονικής χώρας.

Ερωτηθείς αναφορικά με τις διαδηλώσεις ο υπουργός Εξωτερικών είπε ότι «είναι ενδείξεις δημοκρατίας. Και στις δύο χώρες, οι πολίτες που δεν συμφωνούν με έναν καλό συμβιβασμό δεν έχουν κακή πρόθεση», σημειώνοντας ότι «είναι απλά πολίτες που βλέπουν το πρόβλημα από μια διαφορετική σκοπιά, χωρίς να λαμβάνουν υπ' όψιν το ιστορικό (υπόβαθρο) ή τις μελλοντικές προοπτικές συνεργασίας».

«Πρέπει να σεβαστούμε αυτήν την Ιστορία και να μάθουμε από αυτήν, αλλά να μην παγιδευτούμε σε αυτή» κατέληξε ο κ. Κοτζιάς.

Οι προετοιμασίες

Ο χρόνος μετρά αντίστροφα για το συλλαλητήριο, μετά και την απαραίτητη άδεια που έλαβε από τις υπηρεσίες του Δήμου Αθηναίων η Συντονιστική Επιτροπή των Παμμακεδονικών Ενώσεων Υφηλίου.

Οι διοργανωτές καλούν τον κόσμο να δώσει δυναμικό «παρών» στο ραντεβού της Κυριακής στο κέντρο της Αθήνας, ενώ η ΕΛ.ΑΣ. σχεδιάζει ήδη τα μέτρα ασφαλείας που θα ληφθούν, ώστε η συγκέντρωση να διεξαχθεί ομαλά.

«Παρακαλούνται όλοι οι Έλληνες και Φιλέλληνες να δώσουν το παρών σε αυτό το σημαντικότατο Συλλαλητήριο για να διατρανώσουμε το μήνυμα πως η Μακεδονία είναι Ελλάδα, τίποτε λιγότερο, τίποτε περισσότερο. Δίνουμε δυναμικό παρών στο Συλλαλητήριο για τη Μακεδονία στην Πλατεία Συντάγματος, στην Αθήνα στις 4 Φεβρουαρίου 2018 και ώρα 2 μ.μ.» αναφέρεται στη σχετική σελίδα του Facebook event της διοργάνωσης.

Όπως σημειώνεται στη σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε η Συντονιστική Επιτροπή Παμμακεδονικών Ενώσεων Υφηλίου: «Οι διοργανωτές του Συλλαλητηρίου διευκρινίζουν ότι στόχος της διοργάνωσης είναι η εμφάνιση του κυρίαρχου λαού στο προσκήνιο και η ξεκάθαρη εντολή του προς το πολιτικό προσωπικό της χώρας, προκειμένου να ανατραπεί η υφιστάμενη πολιτική πλεύση που αποδέχεται σύνθετη ονομασία, η οποία θα περιλαμβάνει τον όρο Μακεδονία. Ο όρος Μακεδονία δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να αποτελεί αντικείμενο διαπραγμάτευσης. Οποιαδήποτε διαπραγμάτευση που θα περιλαμβάνει το ιερό όνομα της Μακεδονίας αποτελεί αλλοίωση της ιστορικής αλήθειας και βρίσκει απέναντι τη συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων πολιτών. Η Ελλάδα δεν είναι παγκοσμίως αναγνωρισμένη για τα χρηματοοικονομικά πλούτη της, αλλά για τις άυλες αξίες της φιλοσοφίας, της επιστήμης και του πολιτισμού, που δώρισε στην ανθρωπότητα. Αυτές τις αξίες, οι σημερινοί Έλληνες και Ελληνίδες δείχνουν πως είναι έτοιμοι να τις υπερασπισθούν, στις σύγχρονες Θερμοπύλες».

Ομιλητές θα είναι τα μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής:

- Νίνα ΓΚΑΤΖΟΥΛΗ, συντονίστρια Παμμακεδονικών Ενώσεων Υφηλίου
- Μιχάλης ΠΑΤΣΙΚΑΣ​, εκπρόσωπος Συντονιστικού
- Γιώργος ΤΑΤΣΙΟΣ​, πρόεδρος Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πολιτιστικών Συλλόγων Μακεδόνων.

Η συντονιστική Επιτροπή ξεκαθάρισε πως δύο θα είναι οι βασικοί ομιλητές του συλλαλητηρίου, με στόχο να μην υπάρξει κόπωση στο πλήθος. Τον λόγο θα πάρουν ο κορυφαίος μουσικοσυνθέτης Μίκης Θεοδωράκης και ο γνωστός συνταγματολόγος Γιώργος Κασιμάτης, ενώ ο μητροπολίτης Σύρου Δωρόθεος θα διαβάσει σχετική ανακοίνωση της ΔΙΣ για το θέμα των Σκοπίων, περιστοιχιζόμενος από τους μητροπολίτες Δράμας, Παύλο, και Χίου, Μάρκο.

Σύντομους χαιρετισμούς θα απευθύνουν εκπρόσωποι Ομοσπονδιών Ποντίων, Βλάχων, Σαρακατσάνων, Θρακιωτών κ.ά., ενώ έντονη θα είναι και η παρουσία Κρητών. Βέβαιη, θεωρείται -για συμβολικούς λόγους- και η παρουσία απογόνων Μακεδονομάχων στην κεντρική εξέδρα. Εκ μέρους της συντονιστικής επιτροπής, χαιρετισμό θα απευθύνει η Συντονίστρια των Παμμακεδονικών Ενώσεων Υφηλίου Νίνα Γκατζούλη.

Πώς εκφράζονται οι διαφορετικές τοποθετήσεις 

Την αξίωση η κυβέρνηση «να διαφυλάξει το δικαίωμα των πολιτών να διαδηλώσουν σε συνθήκες απόλυτης ασφάλειας» εξέφρασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο πρόεδρος της ΝΔ, κατά τη χθεσινοβραδινή του ομιλία στον Πύργο της Ηλείας, σημείωσε ότι «αυτό που δεν είναι σεβαστό και δεν μπορεί να γίνει ανεκτό είναι να βγαίνει το παρακράτος του Ρουβίκωνα να απειλεί με επεισόδια και η κυβέρνηση να κοιτάζει απαθής».

Πληροφορίες θέλουν τις κομματικές οργανώσεις της ΝΔ στο λεκανοπέδιο της Αττικής να μην έχουν προγραμματίσει καμία δραστηριότητα την Κυριακή, προκειμένου τα μέλη και τα στελέχη του κόμματος να συμμετάσχουν στο συλλαλητήριο.

Υπέρ του συλλαλητηρίου τάσσονται ανοιχτά και οι ΑΝΕΛ, με εξαίρεση τον Θανάση Παπαχριστόπουλο, ο οποίος είπε ότι δεν εγκρίνει τα συλλαλητήρια.

Από τη μεριά του, το Κίνημα Αλλαγής παίρνει αποστάσεις, ωστόσο τριβές έχουν δημιουργηθεί τόσο από την παρουσία της ευρωβουλευτού Εύας Καϊλή στη μαζική συγκέντρωση της Θεσσαλονίκης όσο και από την τοποθέτηση του Αντώνη Βγόντζα, προέδρου της Επιτροπής Διαδικασιών και Δεοντολογίας, για το επερχόμενο συνέδριο του κόμματος, ο οποίος πήρε σαφή θέση υπέρ του συλλαλητηρίου, με αποτέλεσμα οι αντιδράσεις να προδιαγράφουν την αντικατάστασή του.

«Το ΚΚΕ είναι αντίθετο στην ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ»

Την αντίθεση του ΚΚΕ στην ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, το οποίο έχει ευθύνες για το γεγονός ότι «μακελεύτηκαν τα Βαλκάνια, διαλύθηκε η Γιουγκοσλαβία, βομβαρδίσθηκε η Σερβία, δημιουργήθηκαν μειονότητες και αξιοποιήθηκαν αλυτρωτισμοί», υπογράμμισε χθες ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του Π.Γ. της Κ.Ε. του κόμματος σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ1.



Ερωτηθείς για τα συλλαλητήρια είπε ότι η δικαιολογημένη ανησυχία ενός κόσμου «δεν μπορεί να λειτουργεί σαν ομπρέλα για εθνικιστικές, φασιστικές, ανοιχτά ρατσιστικές παρεμβάσεις», ενώ «το κύριο είναι ο κόσμος που προβληματίζεται να δει την ουσία του προβλήματος: η ελληνική κυβέρνηση μαζί με εκείνη της FYROM κόπτονται για να εντάξουν τη γειτονική δημοκρατία στο ΝΑΤΟ για να ολοκληρώσουν τον σχεδιασμό που έχουν οι Αμερικανοί, και αυτό δεν είναι παράγοντας σταθερότητας, καθώς το ΝΑΤΟ αποσταθεροποίησε τα Βαλκάνια».

Παράλληλα, τόνισε ότι η θέση του ΚΚΕ δεν θα αλλάξει επειδή θα υπάρχει ο «x» όγκος στο συλλαλητήριο της Αθήνας και επανέλαβε πως «το κρίσιμο είναι ότι δεν μπορεί να ξεπλένεται η ναζιστική Χρυσή Αυγή και έχουν ευθύνη αυτοί που την ξεπλένουν, έχουν ευθύνη αυτοί που διαδηλώνουν μαζί της και ταυτόχρονα δεν μπορεί αυτή η συζήτηση γύρω από το όνομα να κρύψει την ουσία».

Μπακογιάννη: «Αν απειλήσει ξανά ο ''Ρουβίκωνας'', θα πάω κι εγώ στο συλλαλητήριο»

Την εκτίμηση πως η Ελλάδα δεν πρέπει να απεμπολήσει τον μοχλό πίεσης που είναι το Βουκουρέστι εξέφρασε, αναφερόμενη στο ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, η βουλευτής της ΝΔ Ντόρα Μπακογιάννη το βράδυ της Πέμπτης, ενώ επεσήμανε ότι «αδυνατίζει η εθνική θέση με τον μικροκομματικό και αλαζονικό τρόπο της κυβέρνησης».

«Οι συζητήσεις για το Σκοπιανό έχουν ξεκινήσει από τον περασμένο Οκτώβριο» είπε και καταλόγισε στον Αλέξη Τσίπρα ότι «ενημέρωσε τους πολιτικούς αρχηγούς για τις διαπραγματεύσεις μόλις πριν από λίγες ημέρες».

Αναφορικά με τη στάση της Νέας Δημοκρατίας τόνισε πως έχει θέση που καθόρισε στο Βουκουρέστι. «Αυτή είναι, σύνθετη ονομασία, erga omnes» δήλωσε.

Παράλληλα, η κα Μπακογιάννη πήρε θέση μετά τις απειλές του «Ρουβίκωνα» για το συλλαλητήριο της Κυριακής, κατά της χρήσης του όρου «Μακεδονία» στην ονομασία των Σκοπίων. Σε συνέντευξή της στην ΕΡΤ επεσήμανε μεταξύ άλλων ότι «αν απειλήσει ξανά ο ''Ρουβίκωνας'', θα πάω κι εγώ».

Επίσημο «παρών» της Εκκλησίας στο συλλαλητήριο

Με επίσημη εκπροσώπηση θα συμμετάσχει η Εκκλησία της Ελλάδος στο συλλαλητήριο της Κυριακής στην Αθήνα για το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ.

Τρεις μητροπολίτες θα βρεθούν στην εξέδρα των διοργανωτών ως εκπρόσωποι της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου για να αναγνώσουν την απόφασή της, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν θα υπάρξουν άλλοι που θα παραβρεθούν.

Ήδη, από μητροπολίτες γίνεται κινητοποίηση, ώστε οι πιστοί να συμμετάσχουν στο συλλαλητήριο.

ΠΗΓΗ: www.zougla.gr