Μέλος του Μητρώου Επιχειρήσεων Ηλεκτρονικών Μέσων Ενημέρωσης

Το ένα μετά το άλλο συμπληρώνονται τα κομμάτια του παζλ της παράνομης διακίνησης αλκοόλ στη χώρα μας, η οποία αποτελεί μία μακροχρόνια πληγή που κατατρώει τα δημόσια έσοδα και προκαλεί ζημιά δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ σε Δημόσιο και εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον συγκεκριμένο τομέα.

Τους τελευταίους μήνες, τα στελέχη του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος έχουν αρχίσει να σκιαγραφούν τον τρόπο δράσης των ομάδων που εμπλέκονται σε τέτοιου είδους δραστηριότητες, διαπιστώνοντας ότι σε όλες τις υποθέσεις παράνομης διακίνησης και νόθευσης αλκοολούχων ποτών υπάρχει ένας κοινός παρανομαστής, ο οποίος δεν είναι άλλος από τη Βουλγαρία.

Όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ του zougla.gr, η γειτονική χώρα αποτελεί τον πρώτο «σταθμό» του «τρένου» της παράνομης διάθεσης αιθυλικής αλκοόλης, καθώς η εισαγωγή γίνεται από εκεί. Στη συνέχεια το οινόπνευμα μεταφέρεται στις εγκαταστάσεις που διαθέτουν τα μέλη τέτοιων κυκλωμάτων, «μαγειρεύεται» και γίνεται -κατ’ εικόνα τουλάχιστον- μία ωραιότατη βότκα, η οποία παίρνει τον «μαύρο» δρόμο για τα καταστήματα.

Ποιο είναι όμως το modus operandi των εν λόγω ομάδων;
Όπως αναφέρουν καλά ενημερωμένες πηγές στο zougla.gr, αρχικά πραγματοποιείται, όπως προαναφέρθηκε, η εισαγωγή αλκοόλης από τη Βουλγαρία. Τα μέλη της ομάδας φροντίζουν να κρύβουν τις ποσότητες αυτές σε εμπορεύματα που εκφορτώνονται δύσκολα, όπως ανάμεσα σε προϊόντα ξυλείας κι άλλα, ώστε ο έλεγχος να καθίσταται δύσκολος. Ενδεικτική είναι η παρακάτω φωτογραφία από επιχείρηση του ΣΔΟΕ στον Ασπρόπυργο.



Στη συνέχεια οι ποσότητες αυτές παραλαμβάνονται από τους «οδηγούς» των κυκλωμάτων και μεταφέρονται σε αποθήκες, όπου ξεκινά και το «μαγείρεμα».



Όταν πια το «μαγείρεμα» τελειώσει και το αλκοόλ είναι έτοιμο για διάθεση, τότε συμβαίνουν δύο πράγματα.

Είτε τα κυκλώματα γεμίζουν με αλκοόλ κενές φιάλες, τις οποίες έχουν ήδη εισαγάγει (κυρίως από την Κίνα), κολλώντας και την ετικέτα με την αντίστοιχη γνωστή φίρμα (πλαστή προφανώς προερχόμενη και αυτή από Κίνα), είτε χρησιμοποιούν κανονικά-νόμιμα μπουκάλια από τη Βουλγαρία, τα οποία φέρουν την ειδική επισήμανση φόρου κατανάλωσης (είναι πολύ μικρότερος από τον ελληνικό), ξεκολλούν τις βουλγαρικές ετικέτες και κολλούν -πλαστές- ελληνικές.



Εδώ αξίζει να σημειωθεί ότι μόλις πριν από δύο ημέρες στελέχη του ΣΔΟΕ εντόπισαν έπειτα από έρευνα σε αποθηκευτικό χώρο στο Μενίδι και κατάσχεσαν περισσότερες από 40.000 φιάλες που έφεραν τη φίρμα γνωστών εταιρειών.



Φυσικά, σημαντικό ρόλο στο όλο εγχείρημα έχουν και οι λεγόμενοι «φύλακες». Πρόκειται για αυτούς που, καθ' όλη τη διαδικασία, κρατούν τα μάτια τους ανοιχτά για ενδεχόμενο έλεγχο από τις Αρχές και ενημερώνουν σχετικά τους... επικεφαλής.

Έρευνα για όλες τις ποτοποιίες

Η επέκταση του φαινομένου είναι τόσο μεγάλη, που, όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το zougla.gr, πρόσφατα δόθηκε εισαγγελική εντολή για έρευνα του ΣΔΟΕ σε όλες τις ποτοποιίες, καθώς υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις (και σε κάποιες περιπτώσεις αποδείξεις) ότι κάποιες από αυτές συνεργάζονται με τα κυκλώματα λαθρεμπορίας.

Ενδεικτική είναι η αναφορά πηγής με γνώση της υπόθεσης: Οι ποτοποιίες παρασκευάζουν και διαχειρίζονται μεγάλες ποσότητες αλκοόλ. Κάποιες -μεγάλες- ποσότητες από αυτές είναι άχρηστες, πετιούνται και εμφανίζονται ως φύρα. Ωστόσο, υπάρχουν περιπτώσεις που μεγάλες ποσότητες αλκοόλ που εμφανίζονται ως φύρα, αντί να πετιούνται, διοχετεύονται σε παράνομα κέντρα διακίνησης και πωλούνται μαύρα στην αγορά.

Αντιδρούν γνωστές εταιρείες αλκοολούχων ποτών

Τα συνεχή κρούσματα παράνομης διακίνησης έχουν δημιουργήσει πονοκέφαλο στις εταιρείες που ειδικεύονται στον συγκεκριμένο τομέα.

Ήδη, σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν αντιδράσει οι εταιρείες που παράγουν τις βότκες Absolut και Stolichnaya, καθώς, όπως αναφέρουν καλά ενημερωμένες πηγές, η παρασκευή βότκας αποτελεί την πιο εύκολη υπόθεση, αφού είναι διαφανής με μεγάλη ποσότητα οινοπνεύματος και ως εκ τούτου «μαγειρεύεται» εύκολα. Αποτελεί, άλλωστε, το νούμερο 1 ποτό μαύρης διακίνησης.

Κατασχέθηκαν 30 τόνοι σε έναν χρόνο


Οι ποσότητες, δε, λαθραίων ποτών που έχουν κατασχεθεί από το ΣΔΟΕ μόνο τον τελευταίο χρόνο προκαλούν ίλιγγο. Περισσότεροι από 30 τόνοι οινόπνευμα είναι «παρκαρισμένοι» στους ειδικούς χώρους της Δίωξης, ενώ οι αποθήκες είναι γεμάτες με μηχανήματα παρασκευής, τα οποία κατασχέθηκαν από επιχειρήσεις της υπηρεσίας σε Ασπρόπυργο, Μενίδι, Νέα Χαλκηδόνα, Αιγάλεω κι αλλού.

«Όλοι οι δρόμοι καταλήγουν στο ίδιο σημείο. Μπορεί στη χώρα μας να δραστηριοποιούνται διαφορετικές ομάδες, όλες όμως συνδέονται με τη Βουλγαρία. Ο κεντρικός πυρήνας του κυκλώματος βρίσκεται εκεί, ενώ εδώ βρίσκονται υποομάδες που συνεργάζονται με το κύκλωμα της γειτονικής χώρας» σημειώνει άτομο με γνώση της υπόθεσης. 

Αίσθηση, μάλιστα, προκαλεί ο ισχυρισμός του ότι τα περισσότερα νυχτερινά μαγαζιά, λίγο έως πολύ, έχουν κατά καιρούς προμηθευτεί αλκοολούχα ποτά από τέτοια παράνομα κέντρα, αφήνοντας να εννοηθεί ότι η έρευνα συνεχίζεται δυναμικά και ότι τα αποτελέσματα θα είναι συγκλονιστικά. 

ΠΗΓΗ: www.zougla.gr