Μέλος του Μητρώου Επιχειρήσεων Ηλεκτρονικών Μέσων Ενημέρωσης

MOUSIOLIS S DIMITRIS 156876d5895d4326b29d5e86a0c6a0bc

Κοινωνικό ταμπού, με μεγάλο οικονομικό κόστος σε παγκόσμιο επίπεδο αλλά και στην Ελλάδα εξακολουθούν να είναι οι αιμορροΐδες καθώς μόλις 1 στους 3 πάσχοντες αναζητεί ιατρική βοήθεια για μόνιμη θεραπεία.

Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία του Κέντρου  Αιμορροιδοπάθειας των ΗΠΑ , από τους 10,4 εκατομμύρια καταγεγραμμένους - σε επιστημονική μελέτη- πάσχοντες από αιμορροΐδες, μόλις  τα 3,5 εκατομμύρια, δηλαδή 1 στους 3 αναζήτησε ιατρική βοήθεια, ενώ οι υπόλοιποι  πήγαν αρκετά καθυστερημένα όταν η πάθηση είχε δημιουργήσει επιπλοκές.

Αξίζει δε να αναφερθεί ότι στις ΗΠΑ κάθε χρόνο έχουμε ένα εκατομμύριο νέους πάσχοντες, από τους οποίους το 10 με 20% απαιτεί άμεση χειρουργική αντιμετώπιση της  πάθησης.

«Δυστυχώς  η ίδια κατάσταση επικρατεί και  στην  χώρα μας, όπου οι πάσχοντες υπολογίζονται σε αρκετά  εκατομμύρια , με αποτέλεσμα δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι να ταλαιπωρούνται καθημερινά, τη στιγμή που μπορούν να απαλλαγούν μόνιμα από το πρόβλημα μόλις μέσα σε 20 με 30 λεπτά» αναφέρει ο διαπρεπής γενικός χειρουργός -πρωκτολόγος κ. Δημήτρης Μουσιώλης, με πλούσια εμπειρία στις επεμβάσεις αυτού του είδους, επιμελητής στη Βιοκλινική Αθηνών και εξηγεί: «Η πλειοψηφία των πασχόντων, λόγω του κοινωνικού ταμπού, πάνε στον γιατρό αρκετά καθυστερημένα αφού έχουν ταλαιπωρεί σωματικά, ψυχικά και οικονομικά. Μάλιστα σε πολλές περιπτώσεις  όταν η πάθηση είναι στο 3ο η 4ο στάδιο».

Μελέτες οικονομολόγων, που έγιναν το 2015, αναφέρουν ότι κάθε χρόνο στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης  λόγω αιμορροΐδων χάνονται περισσότερες από 250.000 ώρες εργασίας, το κόστος των οποίων υπολογίζονται γύρω στα 9 δισεκατομμύρια ευρώ!

ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΑΙΜΟΡΡΟΙΔΟΠΑΘΕΙΑΣ

Σύμφωνα με τα στοιχεία έρευνας του Κέντρου Αιμορροιδοπάθειας των ΗΠΑ ,περίπου  οι μισοί Αμερικανοί θα νοσήσουν κάποια  στιγμή  κατά τη διάρκεια της ζωής τους από αιμορροΐδες κοντά στην ηλικία των 30χρόνων, παρά το γεγονός ότι η πάθηση μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία .

Το 25% των πασχόντων άνω των 45χρόνων είναι γυναίκες και το 15% άνδρες. Η έρευνα έχει επίσης δείξει ότι οι άνδρες ζητούν πιο εύκολα ιατρική βοήθεια σε σχέση με τις γυναίκες, ενώ το ποσοστό εμφάνισης είναι υψηλότερο στις πιο ευκατάστατες κοινωνικές ομάδες.

Τα στοιχεία της έρευνας  του Κέντρου Αιμορροιδοπάθειας των ΗΠΑ, ισχύουν με πολύ μικρές αποκλίσεις,  σε αναλογία πληθυσμού, σε όλες τις αναπτυγμένες χώρες .

ΑΙΜΟΡΡΟΙΣΕΣ - ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ

Τα  βασικά συμπτώματα που δίνει η αιμορροιδοπάθεια είναι:

  • Πόνος στην περιοχή του πρωκτικού δακτυλίου
  • Αιμορραγία
  • Έκκριση βλέννης
  • Τοπικός ερεθισμός
  • Κνησμός
  • Ασυμπτωματική ή επώδυνη διόγκωση
  • Αίσθημα ατελούς αφόδευσης

ΑΙΤΙΑ - ΔΙΑΓΝΩΣΗ 

Οι αιτίες που ενοχοποιούνται για την αιμορροιδοπάθεια είναι πολλές.

Οι κυριότερες είναι:

  • Η δυσκοιλιότητα, Άστατος τρόπος διατροφής, κρεατοφαγία, καθιστική ζωή, μειωμένη άσκηση, καθημερινό άγχος
  • Η εγκυμοσύνη, η μεγάλη ηλικία, ο έντονος βήχας
  • Η συχνή άρση βαρέων αντικειμένων σε κάποια επαγγέλματα
  • Η συνήθεια ορισμένων να σπαταλούν πολύ χρόνο στην λεκάνη της τουαλέτας
  • Η κληρονομική προδιάθεση

Οι αιμορροΐδες ανάλογα με το στάδιο εξέλιξης τους διακρίνονται σε 4 στάδια:

1ο. Αυτέςπου δεν είναι εμφανείς, φαίνονται μόνο με το πρωκτοσκόπιο

2ο. Αυτές που προπίπτουν μέσα στον πρωκτό,

3ο. Αυτές που βγαίνουν από τον πρωκτό και ανατάσσονται από τον ίδιο τον ασθενή με τη βοήθεια του δακτύλου του

4ο. Αυτές που εξέρχονται και δεν ανατάσσονται εύκολα.

ΜΟΝΙΜΗ ΛΥΣΗ Η ΧΕΙΡΟΡΥΓΙΚΗ ΑΝΤΙΕΤΩΠΙΣΗ

Μόνιμη λύση στην πάθηση των αιμορροΐδων, με ποσοστό επιτυχίας που ξεπερνά το 95% και άριστα αποτελέσματα, προσφέρει η ελάχιστα επεμβατική μέθοδος D.G.H.A.L. (Doppler Guided Hemorroidal Artery Ligation)

Σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες αλλά και τα στατιστικά στοιχεία από εκατομμύρια επεμβάσεις σε Αμερική, Ευρώπη, Αυστραλία και Ιαπωνία η ελάχιστα επεμβατική μέθοδος με υπερήχους D.G.H.A.Lπροσφέρει  μέσα σε 20 με 30 λεπτά, στους ασθενείς την απόλυτη, ανώδυνη και ριζική θεραπεία για όλες τις μορφές των αιμορροΐδων. Γίνεται με τοπική νάρκωση.

Ο ασθενής λίγες ώρες μετά την επέμβαση επιστρέφει στο σπίτι του, γιατί δεν χρειάζεται νοσηλεία  και την επομένη στις καθημερινές του δραστηριότητες.

Η επέμβαση να τονίσουμε ότι καλύπτεται από όλα τα ταμεία.

«Η πάθηση της αιμορροιδοπάθειας αποτελεί καθημερινό βάσανο για εκατομμύρια ανθρώπους σε ολόκληρο τον κόσμο και η έγκαιρη θεραπεία της αναβαθμίζει σημαντικά την ποιότητα ζωής  των ασθενών» καταλήγει ο κ Μουσιώλης.

www.mousiolis.gr  .Τηλ  697 237 82 78

ΠΗΓΗ: www.cosmosep.gr