Μέλος του Μητρώου Επιχειρήσεων Ηλεκτρονικών Μέσων Ενημέρωσης

Στο αν η Ελλάδα θα χρεοκοπήσει ή όχι ποντάρουν καθημερινά τα διεθνή ΜΜΕ. Η Wall Street Journal θεωρεί πως η Ελλάδα είναι πιο κοντά από ποτέ και η UBS πιστεύει πως οι πιθανότητες ελληνικής χρεοκοπίας φτάνουν στο 50%-60%!



Η αμερικανική εφημερίδα θεωρεί πως το χάσμα ανάμεσα στην Ελλάδα και τους δανειστές της είναι πιο βαθύ από ποτέ! «Πέντε χρόνια μετά το μεγαλύτερο πακέτο διάσωσης στην ιστορία, η Ελλάδα είναι πιο κοντά στο χείλος του γκρεμού από ποτέ, με το χρόνο να τελειώνει για την αποτροπή μίας πτώχευσης που θα μπορούσε να αποσταθεροποιήσει όχι μόνο την ευρωζώνη, αλλά και την παγκόσμια οικονομία», γράφει η εφημερίδα.

Ήταν 2 Μαΐου του 2010 όταν ΔΝΤ και Ευρώπη αποφάσισαν να διασώσουν την Ελλάδα αλλά πέντε χρόνια και 245 δισεκατομμύρια ευρώ μετά οι δυο πλευρές βρίσκονται σε αδιέξοδο. Αν και η Ελλάδα έχει ξαναφτάσει κοντά στην κατάρρευση του χρηματοπιστωτικού της συστήματος, το ιδεολογικό χάσμα ποτέ δεν ήταν βαθύτερο, συνεχίζει το δημοσίευμα.

«Η άρνηση της κυβέρνησης να επιβάλει σε μία εξαντλημένη κοινωνία περαιτέρω λιτότητα, στην οποία επιμένουν οι δανειστές ότι χρειάζεται, έχει δημιουργήσει ένα αδιέξοδο που έχει παγώσει τη χρηματοδότηση της Ελλάδας και έχει αδειάσει τα ταμεία της», γράφει ο συντάκτης του άρθρου.

Τις τελευταίες ημέρες όμως οι δύο πλευρές έχουν εντείνει τις προσπάθειές τους να γεφυρώσουν το χάσμα, επισημαίνει η Wall Street Journal και σημειώνει ότι η Ελλάδα «έβαλε στο περιθώριο κάποιους μαχητικούς αξιωματούχους, ανάμεσά τους τον ντόμπρο υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη, καθώς προσπαθεί να επιδιορθώσει μία ατμόσφαιρα δυσπιστίας».

«Οι βαθιές ιδεολογικές διαφορές και οι συγκρουόμενοι πολιτικοί περιορισμοί στην Ελλάδα και τους δανειστές, με επικεφαλής τη Γερμανία, δημιουργούν τεράστιες προκλήσεις για τη «δίδυμη» συμφωνία για να κρατηθεί η Ελλάδα στη ζωή: την ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος διάσωσης και την υιοθέτηση ενός νέου», αναφέρει η WSJ.

Δεν λείπει και η αναφορά σε ενδεχόμενο δημοψηφίσματος στην Ελλάδα. Όπως τονίζεται, αναλυτές θεωρούν ότι το αποτέλεσμά του είναι αβέβαιο και θα μπορούσε να προκαλέσει bank run. Επίσης, ο χρόνος που απαιτείται για να γίνει δημοψήφισμα θα έσπρωχνε την Ελλάδα ακόμη πιο κοντά στο γκρεμό, αφού θα φτάναμε στα τέλη Ιουνίου, όταν τελειώνει το υπάρχον πρόγραμμα.

UBS: 50% με 60% η πιθανότητα χρεοκοπίας


Μπορεί να έχουν γίνει βήματα αλλά δύσκολα ζητήματα μένει να διευθετηθούν και γι’ αυτό αναλυτές της UBS θεωρούν ότι οι πιθανότητες να χρεοκοπήσει η Ελλάδα είναι στο 50%-60%!

Τα βήματα της Ελλάδας στις ιδιωτικοποιήσεις είναι θετικά, τονίζουν οι Γκαρσία Σίλντκνεχτ και Τόμας Γουόκερ, αναλυτές της UBS, μιλώντας στο Bloomberg. «Όμως, τα πραγματικά εμπόδια, όπως οι μεταρρυθμίσεις στα εργασιακά και το συνταξιοδοτικό που απαιτούν οι δανειστές, δεν έχουν ξεπεραστεί ακόμη», τονίζουν.

Μάλιστα, σε σημείωμα προς τους πελάτες τους εκτίμησαν στο 50-60% την πιθανότητα χρεοκοπίας. «Για αυτό, δυσκολευόμαστε να δούμε πώς το Eurogroup θα ''ξεκλειδώσει'' τη χρηματοδότηση υπό αυτές τις συνθήκες», είπαν.

Πάντως, το βασικό σενάριο που επεξεργάζονται είναι αυτό της παραμονής της Ελλάδας στο ευρώ.

ΠΗΓΗ : newsit.gr

Περισσότερα...