Μέλος του Μητρώου Επιχειρήσεων Ηλεκτρονικών Μέσων Ενημέρωσης


Tην ιστορική ευθύνη της Γερμανίας,  αναγνώρισε η Γερμανίδα Καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ ενόψει των 70 χρόνων από τη λήξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, λίγο μετά την παραδοχή και του Γερμανού προέδρου Γιόαχιμ Γκάουκ, που μέσα από συνέντευξή του στο σημερινό φύλλο της Süddeutsche Zeitung, θέτει θέμα ιστορικής ευθύνης της χώρας του έναντι της Ελλάδας.



Λίγες ημέρες πριν από τη συμπλήρωση 70 ετών από τη λήξη του Β' Παγκοσμίου Πολέμου στις 8 Μαΐου, η Γερμανίδα καγκελάριος προειδοποίησε όσους επιθυμούν να τραβήξουν μία διαχωριστική γραμμή με το ναζιστικό παρελθόν της Γερμανίας.

Σε βιντεοσκοπημένη συνέντευξή της έστειλε σαφές μήνυμα κατά της λήθης, υπογραμμίζοντας ότι κάτω από την Ιστορία «δεν υπάρχει οριστική (σ.σ. διαχωριστική) γραμμή».

«Εμείς, οι Γερμανοί, έχουμε σε αυτό το ζήτημα μία ιδιαίτερη ευθύνη να αντιμετωπίζουμε με προσοχή, ευαισθησία και επίγνωση τα όσα προκαλέσαμε την περίοδο του Εθνικοσοσιαλισμού», επισήμανε η Άγγελα Μέρκελ, λαμβάνοντας υπόψη και τις συζητήσεις γύρω από τα ελληνικά αιτήματα για καταβολή πολεμικών επανορθώσεων από τη Γερμανία.

«Βεβαίως είναι επίσης σημαντικό το γεγονός ότι, για παράδειγμα, δεν έχουμε μόνο τη συζήτηση με την Ελλάδα, αλλά και με πολλές άλλες χώρες», δήλωσε η γερμανίδα καγκελάριος, τονίζοντας ότι θα είναι για την ίδια «μία πολύ σημαντική στιγμή» όταν θα μεταβεί στις 10 Μαΐου στη Μόσχα, όπου θα καταθέσει «από κοινού με το Ρώσο πρόεδρο στεφάνι στο μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη στη μνήμη των εκατομμυρίων νεκρών», για τους οποίους ευθύνεται η Γερμανία στο πλαίσιο του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.

Ο πρόεδρος της Γερμανίας έκανε ειδική αναφορά στην Ελλάδα αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο καταβολής επανορθώσεων για τα ναζιστικά εγκλήματα πολέμου στη χώρα.

«Δεν είμαστε μόνο πολίτες του σήμερα, αλλά και απόγονοι αυτών που στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο άφησαν πίσω τους ένα μονοπάτι καταστροφής στην Ευρώπη – μεταξύ άλλων και στην Ελλάδα, όπου για πολλά χρόνια τα ναζιστικά εγκλήματα ήταν ελάχιστα γνωστά, κάτι το ντροπιαστικό», υπογράμμισε ο Γιόαχιμ Γκάουκ «Είναι σωστό για μια χώρα που έχει επίγνωση της ιστορίας της, όπως η δική μας, να διερευνά ποιες δυνατότητες υπάρχουν για να δοθούν επανορθώσεις».

ΠΗΓΗ : newsbomb.gr

Περισσότερα...