Παγκόσμια Ημέρα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στη σκιά του προσφυγικού δράματος
Η Παγκόσμια Ημέρα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 10 Δεκεμβρίου, σε ανάμνηση της υπογραφής της Παγκόσμιας Διακήρυξης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων από τη γενική συνέλευση του ΟΗΕ στις 10 Δεκεμβρίου 1948.
Δείτε επίσης....
Όραμα των εμπνευστών της, ένας κόσμος με δικαιώματα και ελευθερίες χωρίς διακρίσεις, ένα όραμα που φαίνεται σήμερα πολύ... θαμπό, εξαιτίας της προσφυγικής και μεταναστευτικής κρίσης και της αύξησης της ισλαμοφοβίας και του ρατσισμού, μετά και τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι.
Με αφορμή την σημερινή ημέρα, η Διεθνής Αμνηστία, στρέφει την προσοχή στους πρόσφυγες και προτρέπει την παγκόσμια κοινωνία, και ιδιαίτερα την Ευρώπη, να δραστηριοποιηθούν περισσότερο.
Ειδικά για την Συρία, η Διεθνής Αμνηστία απαιτεί την μετεγκατάσταση 10% των προσφύγων μέχρι το τέλος του επόμενου χρόνου με προτεραιότητα σε γυναίκες, παιδιά, ασθενείς και θύματα βασανιστηρίων.
Σε συνέντευξη τύπου, η γενική γραμματέας του γερμανικού τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας Σέλμιν Τσάλισκαν απέφυγε να κάνει λόγο για «προσφυγική κρίση»: «Αρνούμαστε να χρησιμοποιήσουμε αυτόν τον όρο!» δήλωσε χαρακτηριστικά, τονίζοντας ότι πρόκειται πολύ περισσότερο για μια κρίση υπευθυνότητας και αλληλεγγύης. «Θα πρέπει επιτέλους να σταματήσουν οι καταπατήσεις ανθρώπινων δικαιωμάτων που οδηγούν τόσους πολλούς ανθρώπους στην προσφυγιά».
Η επιμονή της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο σφράγισμα των εξωτερικών της συνόρων τροφοδοτεί μια σειρά από καταπατήσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τη στιγμή που δεν πετυχαίνει καν το –λανθασμένο- σκοπό της, τον τερματισμό της εισόδου απεγνωσμένων προσφύγων, αναφέρεται σε πρόσφατη έκθεση.
Οι φράχτες που έχουν υψωθεί σε διάφορα - βαλκανικά κυρίως- κράτη, αντί να αποτρέπουν τις διελεύσεις των ανθρώπων, κατευθύνουν τις προσφυγικές ροές σε άλλες χερσαίες διαδρομές ή σε πιο επικίνδυνες θαλάσσιες διαδρομές. Αποτέλεσμα, τα καθημερινά, πολύνεκρα ναυάγια στη Μεσόγειο, με δεκάδες παιδιά ανάμεσα στα θύματα.
Επιπλεόν, για 13 χρονιά, ξεκινά παγκόσμια εκστρατεία για τους ανθρώπους που ορθώνουν το ανάστημά τους ενάντια σε ηγέτες, αντιμετωπίζοντας έτσι αυξανόμενο κίνδυνο τιμωρίας ή δίωξης.
Κατά τη διάρκεια της ετήσιας εκστρατείας «Παγκόσμιος Μαραθώνιος Γραμμάτων», έως τις 18 Δεκεμβρίου, η οργάνωση ελπίζει πως εκατοντάδες χιλιάδες υποστηρικτές, ακτιβιστές και ακτιβίστριες της Διεθνούς Αμνηστίας σε όλο τον κόσμο θα στείλουν γράμματα, e-mail, μηνύματα SMS, φαξ και tweets, ζητώντας την απελευθέρωση ανθρώπων που φυλακίστηκαν για την ειρηνική τους διαμαρτυρία, για να στηρίξουν θύματα βασανιστηρίων και να φέρουν στο φως άλλες παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
ΠΗΓΗ : news.gr