Μέλος του Μητρώου Επιχειρήσεων Ηλεκτρονικών Μέσων Ενημέρωσης

O Kalofagas Peter Minaki δημιούργησε ένα blog το 2010 το οποίο είχε στόχο να εισάγει τους ξένους στα βάθη της ελληνικής κουζίνας, με πολλές συνταγές εμπνευσμένες από τις παραδοσιακές συνταγές των γιαγιάδων μας. 

Ο Peter Minaki προωθεί διαρκώς την ποικιλομορφία της ελληνικής κουζίνας. Έρχεται κάθε καλοκαίρι για διακοπές γυρνώντας κάθε γωνιά της χώρας μαθαίνοντας νέες συνταγές τις οποίες μαθαίνει στους μαθητές του κατά τη διάρκεια των σεμιναρίων του αλλά και στους σεφ του εξωτερικού.

Γεννήθηκε στο Τορόντο από Έλληνες μετανάστες γονείς και έχει καταγωγή από το Αμύνταιο. Όπως μας διηγήθηκε, το μαγείρεμα ξεκίνησε ως χόμπι και αντίστοιχα άνοιξε και το μπλογκ του Kalofagas. Mέχρι το 2015 η ασχολία του ήταν καθαρά περιστασιακή, ώσπου σιγά σιγά με τα ταξίδια, τις γνωριμίες και την ενασχόληση να γίνεται πιο επισταμένη, ο Kalofagas ήταν διάσημος! 

Γνώρισε διάσημους μάγειρες και σεφ και έπειτα αποφάσισε να συγκεντρώσει τις ελληνικές συνταγές του σε ένα βιβλίο μαγειρικής, και έπειτα σε ένα δεύτερο! 

Τον ρωτήσαμε αν θα μπορούσε πλέον, μετά από τόση εμπειρία να ανοίξει το δικό του εστιατόριο και ήταν κατηγορηματικός: "Δεν θα ήθελα να έχω το δικό μου εστιατόριο, όχι. Μόνο ως consultant θα μπορούσα να ασχοληθώ, δεν μπορώ να μπω στη διαδικασία να έχω ένα μαγαζί. Έχει τεράστιες ευθύνες, μεγάλο ρίσκο και χάνεις εντελώς την επαφή με τους δικούς σου ανθρώπους και την οικογένειά σου".

Έχει όμως το δικό του... μυστικό δείπνο, που μυρίζει Ελλάδα! "Έχω ιδρύσει το Greek Supper Club, είναι ουσιαστικά ένα pop up εστιατόριο, για μία μόνο μέρα με μενού μιας μέρας, τα pop up dinners, στα οποία έρχονται και ξένοι αλλά και Έλληνες που νοσταλγούν την πατρίδα, και έχουμε πολύ συχνά θεματικό μενού, ανάλογα με τα ταξίδια που έκανα το προηγούμενο διάστημα. Για παράδειγμα πρόσφατα κάναμε το μενού με έμπνευση από Ιόνιο".

 

"Oταν ξεκίνησε η κρίση στην Ελλάδα, μου έστελναν μηνύματα άγνωστοι άνθρωποι στο Facebook, για να με ρωτήσουν αν ξέρω καμιά δουλειά στο Τορόντο στην οποία χρειάζονται άτομα"

Ποιοι δοκιμάζουν τις σπεσιαλιτέ του; "Έλληνες αλλά και Καναδοί, που είτε πεθύμησαν να φανε ελληνικό φαγητό επειδή δοκίμασαν κάποτε σε ένα ταξίδι τους στην Ελλάδα, ή επειδή θέλουν να γνωρίσουν την χώρα μέσα από τις γεύσεις της!"

Ρωτήσαμε επίσης, τι τους αρέσει να τρώνε από τα ελληνικά μας φαγητά! "Μεγάλη πέραση έχουν τα χόρτα και το ψάρι! Ειδικά για τα χόρτα, τους λέω πως αποτελούν...τα ελληνικά superfoods!"

Ποια είναι η σπεσιαλιτέ που μαγειρεύει με κλειστά μάτια; "Το ψητό χταπόδι, το αρνί στο φούρνο και οι πίτες! Ανοίγω δικό μου φύλλο!", μας λέει γελώντας.

Ο Peter Minaki οργανώνει επίσης τα δικά του σεμινάρια μαγειρικής στα οποία πηγαίνουν και ξένοι και Έλληνες, και συχνά Ελληνίδες που όπως λένε δεν μπορούν να μάθουν από τις μαμάδες τους γιατί οι οδηγίες...δεν είναι ξεκάθαρες! "Θα το θυμάστε και από τη δική σας τη μαμά που, όταν ρωτάς ποσότητες π.χ. αλατιού θα σας πει 'όσο παίρνει' ή 'με το μάτι', κάτι που δεν βοηθά τις νέες μαγείρισσες! Θέλουν πιο συγκεκριμένες οδηγίες!"

Θα μπορούσε να ζήσει στην Ελλάδα; "Για να είμαι ειλικρινής όχι, ακόμη ο κόσμος ψάχνει τρόπο για να φύγει! Για να σκεφτείς όταν ξεκίνησε η κρίση στην Ελλάδα, μου έστελναν άγνωστοι άνθρωποι στο Facebook για να με ρωτήσουν αν ξέρω καμιά δουλειά που χρειάζονται κόσμο στο Τορόντο. Φέτος έκλεισα τα 50, δεν θα μπορούσα να ξανα αρχίσω από το μηδέν".

Πώς και δεν έχει κάνει τη δική του εκπομπή μαγειρικής; "Μου έχουν γίνει προτάσεις αλλά αν δεν γίνει το κόνσεπτ όπως το φαντάζομαι, δεν ενδιαφέρομαι. Αν είχα χρόνο θα το κυνηγούσα κι εγώ παραπάνω, αλλά δεν ξέρω πώς θα μπορούσε να γίνει κάτι τέτοιο. Οι Έλληνες σεφ πάντως μου έχουν πει πως τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα και δεν θα μπορούσα να κάνω τα πρότζεκτ που κάνω εδώ στον Καναδά". 

ΠΗΓΗ: www.e-daily.gr