Μέλος του Μητρώου Επιχειρήσεων Ηλεκτρονικών Μέσων Ενημέρωσης


Ο  Κώστας Τζιβελέκας έχασε σήμερα  την μάχη για την ζωή μετά απο ένα σοβαρό πρόβλημα υγείας που τον ταλαιπωρούσε .

Ήταν ο πιο έμπειρος Έλληνας ορειβάτης και καταγόταν απο την δυτική Φθιώτιδα .

Αποτελούσε πρότυπο θέλησης επιμονής και καλοσύνης  για χιλιάδες ορειβάτες ή για όσους αγαπούν την ορειβασία .

Ήταν επίτιμος πρόεδρος του Αθηναϊκού Ορειβατικού Συλλόγου και έχει κάνει 13 αποστολές στα Ιμαλάια και συνολικά είχε συμμετάσχει σε 37 αποστολές και δεν είχε χάσει ποτέ κανέναν ορειβάτη.
 O πιο έμπειρος Έλληνας ορειβάτης με αρκετές επιτυχημένες αποστολές και αρχηγός στην σημαντικότερη ελληνική αποστολή Hellas Everest 2004 κατά την οποία για πρώτη φορά Έλληνες ορειβάτες κατάφεραν να φτάσουν στη «στέγη του κόσμου».


Ο Αντιπεριφερειαρχης Αγροτικής Ανάπτυξής Κώστας Αποστολόπουλος – που συμμετείχε σε αποστολές μαζί με τον Κώστα Τζιβελέκα σε βουνά του κόσμου- συντετριμμένος από τον χαμό του Κώστα Τζιβελέκα σημείωσε στον προσωπικό του λογαριασμό.   

« Αρχηγέ μου καλό σου ταξίδι!!!!!! Σε ευχαριστώ για όλα όσα μου δίδαξες και για όσα έζησα στα βουνά του κόσμου!. Ανέβασες πολύ ψηλά την Ελληνική σημαία και την Ελλάδα΅!»

Η σελίδα www.advendure.com έγραφε  για την πρώτη ελληνική αποστολή

Ο Κώστας Τζιβελέκας είναι 55 χρονών, λεπτός, νευρώδης και ηλιοκαμένος. Είναι ο πιο έμπειρος Έλληνας ορειβάτης –έχει συμμετάσχει σε 37 αποστολές, αλλά δεν είναι αυτός ο λόγος που τον προσέγγισε ο Παύλος Αγγελάτος. Τον προσέγγισε επειδή στις 37 αποστολές του ο Τζιβελέκας δεν έχει χάσει ποτέ κανέναν ορειβάτη.

Για να εξασφαλιστεί η ασφάλεια και παράλληλα να αυξηθούν οι πιθανότητες επιτυχίας, αλλά και για να επισημοποιηθεί ο χαρακτήρας της «Εθνικής Ομάδας Ορειβασίας» στην Hellas Everest 2004, προστέθηκε άλλη μια ομάδα ορειβατών, υπό την ηγεσία του Τζιβελέκα, που θα ανέβαινε το βουνό από το βορρά.

Ο Τζιβελέκας είχε προσπαθήσει άλλες δύο φορές το βουνό. Το 1993 έφτασε μέχρι τα 7.000 μέτρα, αλλά αντιμετώπισε άσχημο καιρό και επέστρεψε. Το 1996, σε μια πιο φιλόδοξη προσπάθεια, έφτασε στα 8.100 μέτρα, αλλά τότε ξέσπασε η μεγάλη χιονοθύελλα που στοίχισε τη ζωή σε 14 ξένους ορειβάτες –ήταν η μεγαλύτερη τραγωδία στην ιστορία της κατάκτησης του βουνού.

Και οι δύο προσπάθειές του είχαν γίνει από τη βόρεια πλευρά του βουνού –επειδή η προσέγγιση γίνεται από το Θιβέτ, που βρίσκεται υπό κινεζική κατοχή, και εκεί οι άδειες είναι πιο φτηνές. Η βόρεια πλευρά είναι πιο δύσκολη τεχνικά, και ο καιρός είναι συνήθως χειρότερος εκεί. Όμως αυτή είναι η πλευρά που ήξερε καλύτερα, έτσι η επιλογή ήταν εύκολη. Στις 3 Απριλίου του 2004, η Βόρεια ομάδα της Hellas Everest 2004 έφτασε στο Κατμαντού του Νεπάλ, και ξεκίνησε με τζιπ για τα σύνορα.


18 Μαΐου 2004 (ώρα 18:22) – ΕΒΕΡΕΣΤ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ «ΒΟΡΕΙΟΥΣ»!!

! Μεγάλη η επιτυχία για την αποστολή “Hellas Everest 2004”, καθώς άλλα τρία μέλη της –από τη «βόρεια ομάδα» αυτή τη φορά- κατάφεραν να φτάσουν στην κορυφή σήμερα! Μαζί με την έτσι κι αλλιώς επιτυχία της ανάβασής τους, έγιναν και οι πρώτοι Έλληνες που ανεβαίνουν στο Έβερεστ από τη βόρεια πλευρά). Έτσι, μετά το Γιώργο Τσιάνο αλλά και τους Κώστα Αποστολόπουλο και Γιώργο Αργύρη, η ελληνική ορειβασία μπορεί να πανηγυρίζει για την διπλή (και γιατί όχι τριπλή) επιτυχία στο Έβερεστ, αφού μέσα σε διάστημα τριών 24ώρων κατάφεραν να ανέβουν στη Στέγη του Κόσμου εννέα Έλληνες! (Το Α-Ζ συγχαίρει τους τρεις Έλληνες ορειβάτες που κατάφεραν σήμερα να φτάσουν στην κορυφή από τη βόρεια πλευρά).

Το χρονικό της σημερινής μέρας άρχισε να γράφεται νωρίς το πρωί, όταν μαθεύτηκε η επιτυχία του Γιώργου Τσιάνου μέσα από το Forum του Α-Ζ. Κάποιος ανώνυμος επισκέπτης (τον ευχαριστούμε θερμά) καταχώρησε με λακωνικό τρόπο το χαρμόσυνο νέο. Λίγα λεπτά αργότερα το HE-2004.com έβγαζε την επίσημη αναφορά του, επιβεβαιώνοντας την πληροφορία ότι ο Γιώργος έφτασε τα ξημερώματα (τοπική ώρα) στην κορυφή, μετά από μια σχεδόν απίστευτη προσπάθεια πολλών ωρών, αφού ξεκίνησε από το North Col (C-1) στα 7000 μέτρα και κατέληξε στην κορυφή …«με τη μία», σταματώντας μόνο για λίγο στο C-4 στα 8300, όπου συνάντησε τους υπόλοιπους τρεις της άλλης υποομάδας (Τσιβελέκα, Αργύρη, Αποστολόπουλο). Αξίζει να σταθούμε παραπάνω στην προσπάθεια του Γιώργου Τσιάνου, αφού έχει αρκετά χαρακτηριστικά «ανάβασης ταχύτητας» (speed ascent). Σύμφωνα με τα στοιχεία που αντλήσαμε από τις αναφορές του HE-2004.com, οι Τσιάνος και Τήλιος ξεκίνησαν από το C-1 μαζί και ο πρώτος διένυσε την απόσταση ως τα 7900 σε 6 ώρες, κάτι που σύμφωνα με το σχόλιο που παρατίθεται αποτελεί ένα γρήγορο χρόνο. Στο C-4 οι δυο τους θα άλλαζαν φιάλες αλλά σύμφωνα με την τελευταία αναφορά, ο Γιάννης Τήλιος αναφέρεται να έχει φτάσει χωρίς οξυγόνο! Άραγε το ίδιο συνέβη και για τον Γιώργο? Συνεχίζοντας μετά από ένα ολιγόωρο διάλειμμα στα 8300, ο Τσιάνος οδήγησε μέχρι την κορυφή με γρήγορο και πάλι ρυθμό, πετυχαίνοντας την πολύ καλή επίδοση των 7 ωρών, αντί για 10 που είναι το συνηθισμένο! Είναι εντυπωσιακή η επίδοση του Γιώργου, αν υπολογίσει κανείς ότι ξεκίνησε από το C-1 και κατέληξε κατευθείαν στην κορυφή, τη στιγμή που από την πλευρά των υπεύθυνων της αποστολής είχε δοθεί ιδιαίτερη έμφαση σε μια στρατηγική «σύνεσης» και κάποιος που είναι επιφορτισμένος με τόσο βαριά ευθύνη προσπαθεί να μην κάνει παρακινδυνευμένες κινήσεις. «Σ΄ευχαριστώ που πίστεψες σε μένα» ήταν τα πρώτα λόγια του Γιάννη από τον ασύρματο προς τον γενικό αρχηγό Παύλο Αγγελάτο, όταν έφτασε στην κορυφή.

Τα χαρμόσυνα νέα συνεχίστηκαν λίγη ώρα αργότερα, όταν δημοσιοποιήθηκε και η ανάβαση των Κώστα Αποστολόπουλου και Γιώργου Αργύρη, οι οποίοι είχαν ξεκινήσει την προσπάθειά τους αργά το βράδυ της Δευτέρας από το C-4 στα 8300. Τόσο οι δύο τελευταίοι όσο και ο Τσιάνος αποπειράθηκαν να εκμεταλλευτούν το σύντομο παράθυρο καλοκαιρίας, γνωρίζοντας ότι ο χρόνος τους κυνηγά και τα κατάφεραν. Είναι γεγονός πάντως, ότι σχεδόν όλες οι άλλες αποστολές από το βορρά δεν αποτόλμησαν απόπειρα για κορυφή, γνωρίζοντας την εξέλιξη του καιρού. Το σημαντικότερο στην επιτυχία των τριών Ελλήνων είναι ότι ήδη επέστρεψαν με ασφάλεια σε χαμηλότερα υψόμετρα! Όσο για τους υπόλοιπους δύο της πεντάδας, ο αρχηγός Κώστας Τσιβελέκας αποφάσισε να μην επιχειρήσει κορυφή προς το παρόν και ήδη βρίσκεται στο C-2 ενώ ο Γιάννης Τήλιος έμεινε ικανοποιημένος από την επίδοσή του να φτάσει χωρίς οξυγόνο μέχρι τα 8300 και δεν σκοπεύει να επιχειρήσει κορυφή τις προσεχείς ημέρες. Ήδη, το ExplorersWeb.com μόλις στις 17:30 (ώρα Ελλάδας) δημοσίευσε την είδηση με τίτλο “Everest NORTH side FIRST summit – Greek Olympic flag take two!”, εξαίροντας την ταχύτητα αλλά και το συντονισμό της ελληνικής αποστολής.

ΟΙ ΑΛΛΟΙ: Οι Έλληνες αποτελούσαν τη δεύτερη πετυχημένη απόπειρα από το βορρά. Την πρώτη την κατάφεραν οι Αυστριακοί (χθες το πρωί), οι οποίοι μάλλον ωφελήθηκαν από το ευχάριστο διάλειμμα μιας εβδομάδας στο Κάτμαντου και επέστρεψαν με πολλή όρεξη! Πάντως, σύμφωνα με την ενημέρωσή τους, ήδη επιστρέφουν στο Κάτμαντου (πρόλαβαν κιόλας να φύγουν). Τελικά το Έβερεστ έμοιαζε γι αυτούς ένα περιπετειώδες διάλειμμα στις ευχάριστες διακοπές τους! Σήμερα 18, στην κορυφή βρέθηκαν οι Ιρλανδοί από το νότο και από το βορρά ένας Κορεάτης και η εμπορική Summit Climb του Dan Mazur.


18 Μαΐου 2004 (ώρα 02:05) –

Η ΒΟΡΕΙΑ ΟΜΑΔΑ ΕΠΙΧΕΙΡΕΙ ΚΟΡΥΦΗ! Κάτω από την πίεση του καιρού που αλλάζει από σήμερα, η «βόρεια ομάδα» δίνει τη μάχη με το χρόνο για να προλάβει να κάνει κορυφή πριν από ένα ακόμα διάστημα απραξίας που θα ακολουθήσει τις επόμενες μέρες, αφού οι διαφαινόμενες χιονοπτώσεις θα καθηλώσουν τις αποστολές στις κατασκηνώσεις τους. Μετά τη μεγάλη επιτυχία των «νότιων» προχθές αλλά και του Νίκου Μαγγίτση χθες, η προσοχή της ελληνικής (ορειβατικής) κοινής γνώμης στρέφεται στις δύο υποομάδες των «βόρειων», οι οποίοι αν καταφέρουν τελικά να φτάσουν στα 8.850 μέτρα, θα είναι οι πρώτοι που ανεβαίνουν φέτος από τη βόρεια πλευρά!
Την ώρα που γράφεται το ρεπορτάζ του Α-Ζ (02:00 της Τρίτης) η μέρα αρχίζει να χαράζει στα Ιμαλάια και ελπίζουμε όλα να βαίνουν αίσια για τους πέντε Έλληνες (Τσιβελέκα, Αποστολόπουλο, Αργύρη, Τσιάνο και Τήλιο). Αυτή τη στιγμή, τόσο τα δύο μεγάλα ξένα sites που παρακολουθούν στενά τις αποστολές στο Έβερεστ, όσο και το HE-2004 δεν έχουν κανένα απολύτως νέο αλλά είναι βέβαιο ότι το πρωί (ώρα Ελλάδος) οι ειδήσεις θα είναι και πάλι πλούσιες αλλά και οι στιγμές δύσκολες για όσους θα προσπαθούν να απομακρυνθούν γρήγορα από την κορυφή του Έβερεστ, ενόψει της επερχόμενης κακοκαιρίας.


Οι πέντε Έλληνες έχουν τη συμπαράσταση του γενικού αρχηγού της αποστολής Παύλου Αγγελάτου, ο οποίος έχει μεταφερθεί από προχθές στο Θιβέτ και συντονίζει τις προσπάθειές τους. Πρέπει να τονίσουμε εδώ ότι θεωρούμε εξαιρετικά δύσκολο το τόλμημα των «βόρειων», δεδομένου ότι είναι και οι μοναδικοί που αποπειρώνται σήμερα από τη βόρεια πλευρά να φτάσουν στην κορυφή. Δεν είναι τυχαίο ότι όλες οι υπόλοιπες αποστολές τοποθέτησαν χρονικά τις δικές τους απόπειρες για μετά τα μέσα της εβδομάδας, περιμένοντας τις εξελίξεις.
16 Μαΐου 2004 (ώρα 19:39) –

ΤΟ ΟΝΕΙΡΟ ΕΓΙΝΕ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ!!!

Μεγάλη επιτυχία για τους πέντε Έλληνες ορειβάτες της «Νότιας ομάδας» της αποστολής “Hellas-Everest 2004”, οι οποίοι κατάφεραν να φτάσουν όλοι (!!!) νωρίς τα ξημερώματα σήμερα (ώρα Ελλάδας) στην κορυφή του Έβερεστ. Είναι η πρώτη φορά που Έλληνες –και μάλιστα όχι ένας αλλά πέντε- στέκονται στην ψηλότερη κορυφή του κόσμου! Μια ολόκληρη χώρα θα πανηγυρίζει από σήμερα (μόλις το γεγονός περάσει στα ΜΜΕ) και θα νιώθει διπλά περήφανη, αφού αυτό το κατόρθωμα έρχεται σε μια ιδιαίτερα ευαίσθητη στιγμή, παραμονές των ελληνικών Ολυμπιακών Αγώνων. Μαζί με τα συγχαρητήρια όλων, το Α-Ζ εκφράζει και τα δικά του σε όλους τους ορειβάτες που συμμετείχαν στην ομάδα αλλά και σε όσους ακόμα εργάστηκαν για να γίνει πραγματικότητα αυτό το «όνειρο». Βέβαια, ο κόσμος της ορειβασίας πενθεί εδώ και λίγες μέρες για το θάνατο του Γιάννη Κηνατίδη στα Ιμαλάια και το τραγικό αυτό γεγονός ρίχνει (μόνο για όσους γνωρίζουν το χώρο) βαριά τη σκιά του στο χαρμόσυνο γεγονός της πρώτης ελληνικής ανάβασης του Έβερεστ.