Μέλος του Μητρώου Επιχειρήσεων Ηλεκτρονικών Μέσων Ενημέρωσης

Η 19η Μαΐου, αποτελεί ημέρα φόρου τιμής στη μνήμη των νεκρών ποντίων αδελφών μας. Την ημέρα αυτή ο Μουσταφά Κεμάλ αποβιβάστηκε στην Σαμψούντα, και άρχισαν οι σελίδες της σύγχρονης ιστορίας να γεμίζουν με αίμα, διωγμό, και τον ξεριζωμό του Ποντιακού Ελληνισμού.....τονίζει σε μήνυμά του ο βουλευτής Αθανάσιος Μιχελής.

 Η Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού φέρνει στις μνήμες όλων μας ένα από τα πιο φρικτά εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και θα είναι για το έθνος μας ημέρα πένθους και μνήμης. 

Είναι σημαντικό να γνωρίζουν οι λαοί την ιστορία τους και η ιστορία του Ποντιακού Ελληνισμού αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ιστορικής διαδρομής των Ελλήνων. Οι Έλληνες του Πόντου, κατάφεραν, για αιώνες, να κρατήσουν ζωντανό τον πολιτισμό και την ελληνική γλώσσα και να μεγαλουργήσουν όπου και αν έζησαν, στον Πόντο και τη Μικρά Ασία.

Η Μνήμη για τις μαύρες ημέρες του αφανισμού του Ποντιακού Ελληνισμού είναι χρέος και ιερό καθήκον όλων μας.

Ο σεβασμός στη μνήμη των ποντίων, που έχυσαν το αίμα τους, δεν αρχίζει και δεν τελειώνει μόνο σε αυτή την ημέρα. Τους χρωστάμε τη δικαίωση. Οφείλουμε να δικαιώσουμε τους χιλιάδες νεκρούς και πρόσφυγες του Πόντου και να συνεχίσουμε την προσπάθεια για την αναγνώριση της γενοκτονίας των Ποντίων από τη διεθνή κοινότητα.

ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡOΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ  “ΕΛΛΑΔΑ – Ο ΑΛΛΟΣ ΔΡΟΜΟΣ”  ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΗ ΝΟΤΗ ΜΑΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ ΤΩΝ ΠΟΝΤΙΩΝ

«Η 19η Μαΐου αποτελεί ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας του Ελληνισμού του Πόντου. Η Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου (1916 - 1923) αποτελεί τη δεύτερη μεγάλη γενοκτονία του αιώνα μας και χαρακτηρίζεται ως ένα από τα πιο στυγνά εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας αφού στοίχισε τη ζωή σε 355.000 Ποντίους αδελφούς μας και ξερίζωσε πάνω από 400.000.

Ο αφανισμός των Ελλήνων του Πόντου συνιστά έγκλημα κατά της Ανθρωπότητας. Η αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου το 1994 από την Ελληνική Βουλή αποτέλεσε ένα πρώτο βήμα δικαίωσης. Η Διεθνής Κοινότητα κατά το πρότυπο της αναγνώρισης των δύο άλλων γενοκτονιών, Εβραίων και Αρμενίων, οφείλει να αναγνωρίσει τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου, να προασπίσει την ιστορική αλήθεια και να αποκαταστήσει το αίσθημα δικαίωσης ενός ολόκληρου λαού. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο οφείλει να πάρει θέση και για τον λόγο αυτόν έχω θέσει ήδη το θέμα από 15/4/2015, δεσμευόμενος ότι θα συνεχίσω την προσπάθεια μέχρι τελικής δικαίωσης».

Μήνυμα του Δημάρχου Λαμιέων Νίκου Σταυρογιάννη για την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου

Η 19η Μαΐου είναι ημέρα εθνικής μνήμης και πόνου, αφιερωμένη στη μνήμη της γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού της περιόδου 1916 – 1922. Στην μαύρη αυτή σελίδα της παγκόσμιας ιστορίας, 353.000 Έλληνες του Πόντου έπεσαν θύματα της τουρκικής αγριότητας και θυσιάστηκαν στο βωμό των γεωπολιτικών συμφερόντων, των σκοπιμοτήτων και της πολιτικής λεηλασίας αλλά και των εγγενών αδυναμιών της πατρίδας μας που βίωνε τις συνέπειες του εθνικού διχασμού.

Σήμερα, 98 χρόνια μετά, η διεθνής αναγνώριση της γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού, της 2ης μεγαλύτερης γενοκτονίας του 20ου αιώνα, είναι μονόδρομος που απαιτεί την αφύπνιση της παγκόσμιας συνείδησης και την εφαρμογή των οικουμενικών αρχών του Δικαίου και της Ηθικής ώστε να αποτραπούν στο μέλλον παρόμοιες θηριωδίες κατά της ανθρωπότητας.

Αποτελεί δε, εφαλτήριο εθνικής και ατομικής περισυλλογής, χρέος εθνικό και ιστορικό και ταυτόχρονα δίδαγμα γνώσης, ομοψυχίας και εθνικής ενότητας, γιατί η ιστορία των Ελλήνων του Πόντου, που είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ιστορίας του Ελληνισμού, δεν μπορεί και δεν πρέπει να λησμονιέται.