Μέλος του Μητρώου Επιχειρήσεων Ηλεκτρονικών Μέσων Ενημέρωσης


Με ένα μεγάλο ευχαριστώ ξεκίνησε την ομιλία του στην επίσημη παρουσίαση του συνδυασμού του ο Αθνάσιος Κυρίτσης  επικεφαλής  του συνδυασμού ΑΝΑΝΕΩΤΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ .



Ένα μεγάλο ευχαριστώ από εμένα και τους υποψηφίους της ανανεωτικής πορείας που με τη δυναμική παρουσία σας στέλνετε ένα ηχηρό μήνυμα αλλαγής,  που τόσο έχει ανάγκη ο απαξιωμένος, αλλά με μεγάλη δυναμική , θεσμός του Επιμελητηρίου της Φθιώτιδας, τόνισε χαρακτηριστικά στην γεμάτη αίθουσα του εργατικού κέντρου Φθιώτδας .

Η ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ

Εσείς οι καθημερινοί επιχειρηματίες της Φθιώτιδας, εσείς που μάθατε να αγωνίζεστε, να διαχειρίζεστε και να ξεπερνάτε τις δυσκολίες της εποχής είστε για εμάς η δύναμη να αγωνιστούμε για να τα αλλάξουμε όλα και να μετατρέψουμε το Επιμελητήριο από μια κλειστή λέσχη μιας μικρής ελίτ σε έναν ανοιχτό θεσμό που θα δουλεύει για όλους  και δεν αφήνει κανέναν και καμία πίσω.

Εσείς είστε η δύναμη μας ,

(χαίρομαι μάλιστα που βλέπω τόσους πολλούς νέους σήμερα αναμεσά μας , εσείς είστε αυτοί που μας δίνετε ακόμη μεγαλύτερη δύναμη).

Θα είμαι ειλικρινής μαζί σας, φίλες και φίλοι. Θα σας μιλήσω όπως με ξέρετε, όπως με μάθατε ως επιχειρηματία, θα σας μιλήσω κοιτώντας στα μάτια, χωρίς αποστροφές.

Βρισκόμαστε σήμερα εδώ για έναν και μόνο λόγο, για να αναλάβουμε την ευθύνη για το αύριο του Επιμελητηρίου, για να αναλάβουμε την ευθύνη της αλλαγής ώστε το Επιμελητήριο να σταματήσει να εξυπηρετεί προσωπικά συμφέροντα και να γίνει ένας χώρος της συλλογικής επιχειρηματικής έκφρασης του Νομού μας.

Η συγκυρία και η ιστορική ευθύνη όλων μας είναι μεγάλη γι’ αυτό και σας καλώ από αυτό εδώ το βήμα να αλλάξουμε σελίδα, να αλλάξουμε πορεία, να κάνουμε το Επιμελητήριο μεγάλο και ισχυρό !!

Οι εκλογές για τη νέα Διοίκηση του Επιμελητηρίου μας, που θα πραγματοποιηθούν από τις 14 έως τις 17 του Δεκέμβρη, διεξάγονται σε μία περίοδο κατά την οποία η Επιμελητηριακή και η επιχειρηματική κοινότητα, απαιτείται να δώσει δυναμικά το παρόν προκειμένου να συμβάλει τα μέγιστα για την οριστική έξοδο της χώρας από την οικονομική κρίση και την επιστροφή στην βιώσιμη ανάπτυξη.

Αλλά, δεν είναι μόνο η χώρα που έχει ανάγκη ένα ισχυρό Επιμελητήριο, είμαστε όλοι εμείς που σήμερα είμαστε εδώ, είναι όλοι εκείνοι που μας ακούν και μας βλέπουν, είναι όλοι οι επιχειρηματίες του Νομού Φθιώτιδας!

 

Είστε όλοι εσείς που, σας κοιτάζω σήμερα στα μάτια και με αίσθημα ευθύνης σας καλώ να συμμετέχετε στο όραμα του συνδυασμού που έχω την τιμή να ηγούμαι, ένα όραμα ρεαλιστικό με σοβαρές και υλοποιήσιμες προτάσεις που αύριο θα γίνει πραγματικότητα,

θα γίνει το εργαλείο που θα έχετε στα χέρια σας για να το προτάξετε απέναντι σε κάθε επαγγελματική σας δυσκολία.

Κυρίες και κύριοι, δεν έχουμε κάποιο μαγικό ραβδί που θα λύσει μεμιάς όλα τα προβλήματα.

 Έχουμε όμως τη βούληση να λύσουμε όσα περισσότερα προβλήματα μπορούμε κι η βούλησή μας αυτή είναι αληθινή και όχι μια ακόμα υπόσχεση από αυτές που ακούμε τα τελευταία χρόνια και που μένουν μόνο λόγια.

Έχουμε χρέος και ταυτόχρονα τη μεγάλη ευκαιρία να κάνουμε ένα νέο ξεκίνημα στο Επιμελητήριο της Φθιώτιδας.

 Καλούμαστε να πρωταγωνιστήσουμε στα επιχειρηματικά  δρώμενα της περιοχής μας αλλά και στο παραγωγικό γίγνεσθαι όλης της Ελλάδας.

Με νέες ιδέες και με πρόγραμμα τεκμηριωμένο και κοστολογημένο, το οποίο ήδη έχουμε δώσει στη δημοσιότητα, αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να αναλογιστούμε το αύριο.

Ποιο είναι το αύριο που θέλουμε;

Ποιο είναι το Επιμελητήριο που θέλουμε;

 Μας αρκούν οι δοκιμασμένες κι αποτυχημένες συνταγές του παρελθόντος;

 

 Ή πρέπει πια να σταθούμε στο ύψος τον περιστάσεων και μακριά από τις όποιες αγκυλώσεις να κοιτάξουμε μπροστά;

 Γιατί το μέλλον, κυρίες και κύριοι, αγαπητοί συνάδελφοι, είναι μονόδρομος. Μονόδρομος που έχουμε υποχρέωση να τον κάνουμε να μας οδηγήσει στην επιτυχία!

Το καινούριο ξεκίνημα που πολύ προσεκτικά! και μελετημένα έχουμε σχεδιάσει στο συνδυασμό μας, περιλαμβάνει νέους στόχους, νέες προτάσεις, νέες δράσεις αλλά και διορθώσεις ή αλλαγές σε ότι δεν έγινε σωστά ή δεν έγινε καθόλου τα προηγούμενα χρόνια.

Γιατί, κι είναι αλήθεια αυτό, πολλά σημαντικά πράγματα δυστυχώς δεν έγιναν τα προηγούμενα χρόνια.

 

 

 Για να γίνει αυτό το νέο ξεκίνημα, αυτή η νέα ελπιδοφόρα αρχή πάνω από όλα χρειάζεται συναίσθηση της ευθύνης, χρειάζεται σύνθεση και διάλογος, χρειάζεται όραμα και διάθεση για προσφορά.

Η στήριξη της τοπικής επιχειρηματικότητας και η ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας, δεν μπορεί να είναι υπόθεση λίγων ή μερικών, δεν μπορεί να κινείται σε λογικές του «εμείς» και οι «άλλοι».

 Το Επιμελητήριο είναι υπόθεση όλων, διότι τα προβλήματα είναι κοινά, και η προσπάθεια πρέπει να είναι κυρίως συλλογική. Κι ας μην ξεχνάμε φίλες και φίλοι και το πιο σημαντικό:

 Κοινές είναι και οι ευκαιρίες, κι αυτές σκοπεύουμε να αναδείξουμε και να τις κάνουμε κοινό κτήμα όλων μας!

Σε ένα τέτοιο πλαίσιο, μετά από συζητήσεις με την τοπική επιχειρηματική κοινότητα, αποφάσισα να δεχτώ τις εισηγήσεις συναδέλφων μας και να ηγηθώ ενός νέου Συνδυασμού, του συνδυασμού «Ανανεωτική πορεία για το Επιμελητήριο που θέλουμε»,

 ο οποίος συμπεριλαμβάνει ένα σύνολο δυναμικών εκπροσώπων όλων των επιχειρηματικών κλάδων του νομού μας με νέες αντιλήψεις αλλά και με χρήσιμη εμπειρία, με γνώσεις, με προοπτική και με καινοτόμες ιδέες.

Συμπεριλαμβάνει όμως, αγαπητοί φίλοι, και κάτι ακόμα πιο σημαντικό και σας το λέω με όλη μου την ειλικρίνεια:

Ήθος. Ήθος ξεκάθαρο και χωρίς σκιές.

 Κι αυτό είναι που κανείς δεν πρέπει να παραβλέψει φίλες και φίλοι,

 γιατί  εμείς θέλουμε να βγάλουμε τους επιχειρηματίες από τις σκιές, θέλουμε να βγάλουμε το Επιμελητήριο από τις ίντριγκες και την καχυποψία. Θέλουμε να τα αφήσουμε όλα πίσω.

Να προχωρήσουμε μαζί σας.

 Με μόνο γνώμονα το όραμά μας και αυτός είναι ο λόγος που σήμερα συζητάμε, μόνο για το κοινό μας μέλλον, το μέλλον όσων ξέρουν να δουλεύουν,

 το μέλλον όσων δε θέλουν μια πλαστή πραγματικότητα.

 Το μέλλον όσων επιλέγουν να μην παραιτηθούν.

Ήδη έχουμε ολοκληρώσει τον Συνδυασμό μας, καθώς και τον σχεδιασμό για τη δράση μας τα επόμενα χρόνια με έναν και μόνο στόχο. Να δούμε την Φθιώτιδα να μεγαλουργεί επιχειρηματικά.

 

Δε χρησιμοποίησα τη λέξη «μεγαλουργεί» με ελαφρά καρδιά.

Την εννοώ σε όλο της το βάθος γιατί αυτός ο τόπος είναι ευλογημένος από όλες τις απόψεις και είναι πραγματικά ικανός για να μεγαλουργήσει.

 Έχουμε ανθρώπους με ιδέες πρωτοπόρες, έχουμε ανθρώπους με πάρα πολύ μεγάλη εμπειρία, ανθρώπους με μεράκι, ανθρώπους ξεχωριστούς που είναι ικανοί.

 Τους βλέπω αυτούς τους ανθρώπους σήμερα μπροστά μου, είστε όλοι εσείς αγαπητοί μου φίλοι. Όλοι εσείς μαζί κι ο καθένας ξεχωριστά, αυτό είναι που μου δίνει δύναμη κι ελπίδα για το μέλλον.

 Έχουμε πολλά συγκριτικά πλεονεκτήματα που τόσα χρόνια μένουν ανεκμετάλλευτα. Είμαστε συγκοινωνιακός κόμβος, έχουμε πλούσια αγροτική παραγωγή, μεταποίηση, τουρισμό.

Τον τουρισμό, μιας κι αναφέρθηκα σ’ αυτόν, οφείλουμε να τον στηρίξουμε γιατί μαζί με αυτόν ωφελείται και μια σειρά άλλων επιχειρήσεων γι’ αυτό και ιδρύουμε ξανά το Τουριστικό Τμήμα και μαζί με το Τουριστικό Τμήμα ιδρύουμε Εξαγωγικό Τμήμα που θα βοηθήσει τις επιχειρήσεις να διευρύνουν τον κύκλο των εργασιών τους κι εκτός Ελλάδος σε νέες αγορές.

Θέλουμε να πάμε πέρα από την ανακύκλωση του ελάχιστου χρήματος που σήμερα υπάρχει στην αγορά και να φέρουμε στον τόπο μας νέο χρήμα. Θέλουμε να ανοίξουμε στον κόσμο τη Λαμία, τη Μακρακώμη, την Αταλάντη, την Στυλίδα ,τον Δομοκό, την Αμφίκλεια και τα Καμένα Βούρλα .

Θα ιδρύσουμε Τμήμα Εμπορικής Διαιτησίας καθιστώντας το Επιμελητήριο πρωταγωνιστή της Θεσμικής Διαιτησίας, προσφέροντας σε όλες τις επιχειρήσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό ένα εναλλακτικό τρόπο επίλυσης εμπορικών διαφορών, χωρίς τις καθυστερήσεις και την υπερβολική γραφειοκρατεία των τακτικών δικαστηρίων.

Αυτά καθώς και μια σειρά άλλων θεσμικών παρεμβάσεων και βελτιώσεων θα κάνουν το Επιμελητήριο αυτό που πραγματικά πρέπει να είναι, αυτό που ονειρευόμαστε. Ένα εργαλείο για όλους !!!

Όλοι οι άνθρωποι του Συνδυασμού μας ζουν καθημερινά και στην πράξη τα θέματα που απασχολούν κάθε επιχειρηματική βαθμίδα.

Όλοι οι άνθρωποι του συνδυασμού μας είναι επιχειρηματίες που ανήκουν στις υγιείς δυνάμεις της αγοράς, χωρίς το παραμικρό ψεγάδι.

 Και δεν το λέμε αυτό επειδή έχουμε την έξωθεν καλή μαρτυρία, το λέμε επειδή οι άνθρωποι αυτοί είναι τίμιοι.

 Τίμιοι χωρίς συμβιβασμούς, χωρίς εκπτώσεις. Και σ’ αυτό είμαστε απόλυτοι γιατί απλώς δε χωρά καμιά υπαναχώρηση και καμία σκιά, όπως ήδη έχουμε πει. Επιτρέψτε μου να σας το πω με απλά λόγια για να γίνει απολύτως ξεκάθαρο:

Οι επιχειρηματίες που θα αναλάβουν την διοίκηση του Επιμελητηρίου μας οφείλουν να είναι πεντακάθαροι από κάθε άποψη.

Να μην έχουν δώσει την παραμικρή αφορμή      για την αμφισβήτηση της ακεραιότητας τους!!!

Γιατί μια ακόμη μεγάλη προσπάθεια που πρέπει να καταβάλουμε όλοι μας είναι αρχικά να ξεχωρίσουμε την ήρα από το στάρι στις τάξεις μας, κάτι το οποίο είναι πάρα πολύ σημαντικό στην εποχή μας και στη συνέχεια να δώσουμε δυναμικά την μάχη για την απενοχοποίηση της επιχειρηματικότητας. Αυτή τη μάχη που οι προκάτοχοί μας δεν κατάφεραν να την κερδίσουν ίσως γιατί δεν είχαν τη δύναμη και το σθένος να τη δώσουν καν!

 

Εξάλλου σε αυτήν την εκλογική διαδικασία, αναμετράται από τη μια  το όραμα για μια νέα ανανεωτική πορεία, και από την άλλη οι στρατηγικές που έχουν οδηγήσει σε αυτό που ζούμε όλοι μας.

Σε αυτή τη διαδικασία αναμετράται η εξωστρέφεια με αυτούς που έκλεισαν το τουριστικό τμήμα και αγνόησαν το εξαγωγικό. Αναμετράται η δύναμη της αλήθειας και της εντιμότητας ,με τις σκιές. Αναμετράται η πολιτική ,με την παραπολιτική.

Έχουμε μπροστά μας μια μάχη ιδεών.

Και με έμπνευση εσάς, οι ιδέες μας θα επικρατήσουν

Θα είστε εσείς που στο τέλος θα φέρετε τη μεγάλη αλλαγή.

Δε θα σας κουράσω άλλο αγαπητοί φίλοι. Θέλω όμως να σας κοιτάξω στα μάτια με αίσθημα ευθύνης και να σας διαβεβαιώσω πως ο συνδυασμός μας έχει αυτό το αναγκαίο συστατικό για την διοίκηση του Επιμελητηρίου.

Έχει ανθρώπους ικανούς να προσφέρουν. Έχει ανθρώπους οπλισμένους με θέληση. Και θέλουν να γίνουν συμμέτοχοι σ’ αυτή την προσπάθεια αποκλειστικά και μόνο για να γίνει το Επιμελητήριο μεγάλο.

 Και σας διαβεβαιώ πως θα το κάνουν με όλες τους τις δυνάμεις!

 

 

Γνωρίζουμε καλά τι πρέπει να κάνει ένα Επιμελητήριο, τόσο σε τοπικό όσο και σε κεντρικό επίπεδο.

Να στηρίζει ουσιαστικά τις επιχειρήσεις - μέλη του, παρέχοντας υπηρεσίες υψηλής ποιότητας.

Να αξιοποιεί σύγχρονες τεχνολογίες και εξειδικευμένη γνώση, προσφέροντας στις επιχειρήσεις κάθε μεγέθους, καινοτόμες λύσεις και εργαλεία – προγράμματα.

Και κυρίως, να συμμετέχει και να μπορεί να βρίσκεται στο κέντρο των αποφάσεων, χωρίς να είναι απλός και αμέτοχος παρατηρητής τους, όπως συνέβαινε τόσα χρόνια.

Τι θέλουμε να κάνουμε! :

Ενδεικτικά θα σας αναφέρω μερικά σημεία, κλείνοντας την εισήγησή μου:

  • Πλήρης διαφάνεια σε όλες τις ενέργειες διαδικασίες και δράσεις του επιμελητηρίου
  • Συνεργασία με Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας και όμορα Επιμελητήρια για συμμετοχή από κοινού σε κλαδικές εκθέσεις εσωτερικού και εξωτερικού, με αποτίμηση των αποτελεσμάτων κάθε συμμετοχής.
  • Άμεση και ουσιαστική συνεργασία ε το Οικονομικό Επιμελητήριο, το Τεχνικό Επιμελητήριο και τον δικηγορικό Σύλλογο για την παροχή Γνωμοδότησης σε θέματα που σχετίζονται με την επιχειρηματικότητα.
  • Άμεση και ουσιαστική συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, με το ΤΕΙ Στερεάς και άλλα πανεπιστήμια και ερευνητικούς φορείς σε θέματα που σχετίζονται με κατάρτιση, έρευνα και καινοτομία.
  • Άμεση και ουσιαστική συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση και τους φορείς με σκοπό την ανάπτυξη και ανάδειξη του πολιτιστικού πλούτου προς όφελος της τοπικής επιχειρηματικότητας.
  • Ενίσχυση των πρωτοβουλιών εξωστρέφειας
  • Ανάπτυξη της υπηρεσίας onestopshop του Επιμελητηρίου σε συνδυασμό με την πλήρη λειτουργία του ΓΕΜΗ ώστε να διευκολύνεται η ίδρυση επιχειρήσεων όλων των νομικών μορφών
  • Σχεδιασμός και υλοποίηση σεμιναρίων και προγραμμάτων επιμόρφωσης με στόχο τη διευκόλυνση των μελών του, αλλά και όλων όσων θέλουν να δραστηριοποιηθούν στο επιχειρείν.
  • Έγκαιρη και πλήρης ενημέρωση όλων των μελών του Επιμελητηρίου σχετικά με τις ευκαιρίες χρηματοδότησης από ευρωπαϊκά προγράμματα.
  • Κατάρτιση και τεχνοοικονομική υποστήριξη για την συμμετοχή τους στις δράσεις εξωστρέφειας.
  • Ίδρυση και λειτουργία θερμοκοιτίδων καινοτομίας HUB για την φιλοξενία νέων επιχειρηματιών .
  • Φιλοξενία στο portal του Επιμελητηρίου των ιστοσελίδων επιχειρήσεων που δεν έχουν οι ίδιες δικές τους ιστοσελίδες.
  • Αναζήτηση ενδιαφέροντος και δυνατοτήτων για πιστοποίηση τοπικών προϊόντων.
  • Ανάδειξη των τοπικών προϊόντων και υπηρεσιών με στόχο την ενδυνάμωση των τοπικών επιχειρήσεων.
  • Σύνδεση της επιχειρηματικότητας με την τοπική παραγωγή .

 

Κυρίες και κύριοι, αγαπητοί φίλοι,

Η ώρα της αλλαγής είναι εδώ, είναι μπροστά μας. Σας καλώ να ξεκινήσουμε από την αρχή και να θεμελιώσουμε ένα νέο Επιμελητήριο,

 το Επιμελητήριο που θέλουμε.

Η Φθιώτιδα και ο επιχειρηματίας της περιοχής μας πρέπει να αρπάξει την ευκαιρία που του δίνεται.

Ας μην κάνουμε πάλι πισωγυρίσματα.

Ας μην αφήσουμε πάλι τα κλειστά συστήματα να επικρατήσουν.

 

 

Μέσα στην κάλπη ο καθένας πρέπει να βάλει Δίπλα-δίπλα  την πραγματικότητα και τα οράματά του

και να αποφασίσει μόνος του, χωρίς εκφοβισμούς, κόντρα στα συστήματα, γιατί μέσα στην κάλπη,

 θα είστε μόνοι σας κι εκεί πρέπει να πάρετε την απόφαση, που θα μας φέρει ξανά όλους μαζί,

 ώστε να μην είναι κανείς μόνος σε αυτή την παγκόσμια αγορά.

Ας μην αφήσουμε τα πράγματα στην τύχη τους. Ελάτε μαζί μας, ελάτε να γίνουμε συνεργάτες για ένα καλύτερο αύριο. Δεν είναι ουτοπία, αλλά είναι ένας στόχος ξεκάθαρος κι αληθινός.

Και μαζί -να είστε σίγουροι- θα τον κάνουμε πραγματικότητα.

Γιατί εξάλλου φίλες και φίλοι, μπορούμε πρώτα εμείς να γίνουμε η αλλαγή που ονειρευόμαστε για το Επιμελητήριο που θέλουμε !!!!!

Σας ευχαριστώ!