Μέλος του Μητρώου Επιχειρήσεων Ηλεκτρονικών Μέσων Ενημέρωσης

Μέσω επίκαιρης ερώτησης απευθύνθηκε ο Βουλευτής Φθιώτιδας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Γιάννης Σαρακιώτης στον Υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων Κώστα Γαβρόγλου, με θέμα τα προβλήματα στέγασης του Ειδικού Σχολείου Λαμίας.

Όπως αναφέρει στην ερώτησή του ο κ. Σαρακιώτης:

«Οι κτιριακές εγκαταστάσεις του σημερινού Ειδικού Σχολείου προορίζονταν εξ αρχής για τη στέγαση του 1ου Ειδικού Δημοτικού Σχολείου Λαμίας. Όμως, οι επείγουσες ανάγκες και οι ελλείψεις οδήγησαν στη συστέγαση του Ειδικού Νηπιαγωγείου και του Ενιαίου Ειδικού Επαγγελματικού Γυμνασίου και Λυκείου δημιουργώντας ένα σχολικό περιβάλλον, στο οποίο συνυπάρχουν παιδιά από τεσσάρων (4) έως δεκαοχτώ (18) ετών, με ό,τι αυτό σημαίνει δεδομένης και της ιδιαίτερης μεταχείρισης που χρειάζονται οι συγκεκριμένοι μαθητές. Από τη συστέγαση των τριών σχολείων προκύπτουν προφανή ζητήματα ασφαλείας, ενώ και η συγκέντρωση μεγάλου αριθμού μαθητών συνιστά ένα ακόμη εμπόδιο στην υλοποίηση της εκπαιδευτικής διαδικασίας».

Ο Βουλευτής Φθιώτιδας σημειώνει επίσης, ότι έχουν γίνει βήματα επίλυσης του ζητήματος με την πρόβλεψη για τη μεταφορά του Ενιαίου Ειδικού Επαγγελματικού Γυμνασίου και Λυκείου στις εγκαταστάσεις του Γυμνασίου Λιανοκλαδίου. Ωστόσο, η απαιτούμενη αναβάθμιση των εν λόγω κτιριακών εγκαταστάσεων δεν έχει πραγματοποιηθεί, παρά τη σχετική ετοιμότητα, την οποία έχουν επιδείξει η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Φθιώτιδας και ο Δήμος Λαμιέων.

Ο κ. Σαρακιώτης ζήτησε αφενός να ενημερωθεί για τις αιτίες της διαρκούσας κωλυσιεργίας και αφετέρου να λάβει το Υπουργείο όλα τα απαραίτητα μέτρα για την επίσπευση της οριστικοποίησης της μεταστέγασης του Ενιαίου Ειδικού Επαγγελματικού Γυμνασίου και Λυκείου. Άλλωστε, όπως αναφέρει στην ερώτησή του, οι συγκεκριμένες καθυστερήσεις αδικούν τις συνολικότερες προσπάθειες του Υπουργείου για τη διαρκή επιμόρφωση των εκπαιδευτικών, την έγκαιρη στελέχωση των κενών οργανικών θέσεων και τη δυνατότητα λειτουργίας των Ειδικών Σχολείων με ολοήμερο πρόγραμμα. Η επίκαιρη ερώτηση αναμένεται να απαντηθεί από τον Υπουργό, στο πλαίσιο συνεδρίασης της Βουλής, στις 16 Απριλίου.

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον κ. Υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων

Θέμα: «Προβλήματα στέγασης του Ειδικού Σχολείου Λαμίας»

Είναι ευρέως γνωστή η πολιτική της σημερινής κυβέρνησης, αναφορικά με την Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση ανά την επικράτεια. Η διαρκής επιμόρφωση των εκπαιδευτικών, η δημιουργία νέων εγκαταστάσεων, η έγκαιρη στελέχωση των κενών οργανικών θέσεων και η δυνατότητα λειτουργίας των Ειδικών Σχολείων με ολοήμερο πρόγραμμα αποτελούν ορισμένα μόνο από τα επιτεύγματα των τελευταίων τριών ετών, τα οποία στοχεύουν στην παροχή ίσων ευκαιριών για όλους τους μαθητές και τελικά για όλους τους πολίτες. Ωστόσο, κατά τα τελευταία έτη στη Λαμία, συνεχίζει μία εξαιρετικά δυσάρεστη κατάσταση, για τη διόρθωση της οποίας απαιτείται η άμεση παρέμβαση του Υπουργείου.

Οι κτιριακές εγκαταστάσεις του σημερινού Ειδικού Σχολείου προορίζονταν εξ αρχής για τη στέγαση του 1ου Ειδικού Δημοτικού Σχολείου Λαμίας. Όμως, οι επείγουσες ανάγκες και οι ελλείψεις οδήγησαν στη συστέγαση του Ειδικού Νηπιαγωγείου και του Ενιαίου Ειδικού Επαγγελματικού Γυμνασίου και Λυκείου δημιουργώντας ένα σχολικό περιβάλλον, στο οποίο συνυπάρχουν παιδιά από τεσσάρων (4) έως δεκαοχτώ (18) ετών, με ό,τι αυτό σημαίνει δεδομένης και της ιδιαίτερης μεταχείρισης που χρειάζονται οι συγκεκριμένοι μαθητές. Από τη συστέγαση των τριών σχολείων προκύπτουν προφανή ζητήματα ασφαλείας, ενώ και η συγκέντρωση μεγάλου αριθμού μαθητών συνιστά ένα ακόμη εμπόδιο στην υλοποίηση της εκπαιδευτικής διαδικασίας.

Επί του πρακτέου, έχει ήδη υπάρξει πρόβλεψη για τη μεταφορά του Ενιαίου Ειδικού Επαγγελματικού Γυμνασίου και Λυκείου στις εγκαταστάσεις του Γυμνασίου Λιανοκλαδίου, αλλά απαιτείται αναβάθμιση ενός μέρους αυτών προκειμένου να κριθούν κατάλληλες. Η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Φθιώτιδας έχει στείλει τις απαραίτητες μελέτες για την ανακατασκευή, ενώ και ο Δήμος Λαμιέων – διά των αρμοδίων υπηρεσιών του – δηλώνει πανέτοιμος εξ απόψεως τόσο μελετών όσο και κονδυλίων. Το πρόβλημα, όπως έχουμε ενημερωθεί, εντοπίζεται στην καθυστέρηση, από πλευράς υπηρεσιών του Υπουργείου, της απόφασης έγκρισης των εν λόγω μελετών για τη μεταστέγαση του Ενιαίου Ειδικού Επαγγελματικού Γυμνασίου και Λυκείου Λαμίας στο χώρο του Γυμνασίου Λιανοκλαδίου.

Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

1) Ποιοι είναι οι λόγοι της καθυστέρησης των υπηρεσιών του Υπουργείου να εγκρίνουν την απόφαση μεταστέγασης του Ενιαίου Ειδικού Επαγγελματικού Γυμνασίου και Λυκείου Λαμίας στον προβλεπόμενο χώρο του Γυμνασίου Λιανοκλαδίου, παρά τις ήδη εκπονημένες μελέτες από πλευράς του Δήμου Λαμιέων;

2) Σε ποιες ενέργειες προτίθεσθε να προβείτε για την επίσπευση της οριστικοποίησης μεταστέγασης;

Ο ερωτών Βουλευτής

Σαρακιώτης Ιωάννης

To radiomemory.gr χρησιμοποιεί cookies για την ευκολία της περιήγησης σας. Χρησιμοποιώντας τη ιστοσελίδα αποδέχεστε την χρήση τους.