Μέλος του Μητρώου Επιχειρήσεων Ηλεκτρονικών Μέσων Ενημέρωσης

Με την πεποίθηση ότι η φετινή διοργάνωση δικαίωσε πλήρως τις προσδοκίες των συμμετεχόντων, έκλεισε την Κυριακή 6 Μαΐου 2018, η διοργάνωση του 9ου Αγώνα Ορεινού Τρεξίματος «Ανοπαία Ατραπός».

Όλοι όσοι βρέθηκαν στον ιερό χώρο των Θερμοπυλών αποχώρησαν με καρδιά και μυαλό γεμάτα από εικόνες και εμπειρίες, πιστεύοντας ότι ο φετινός αγώνας ήταν ο καλύτερος που διοργανώθηκε μέχρι σήμερα.

Στο αγωνιστικό σκέλος της διοργάνωσης, κύρια χαρακτηριστικά ήταν το ρεκόρ εγγραφών οι οποίες ανήλθαν στις 376, και οι ιδιαιτερότητες του καιρού, ο οποίος επιφύλαξε την καλύτερη δυνατή έκπληξη στους αθλητές, αφού η δροσερή ατμόσφαιρα και η βροχή της προηγουμένης μέρας  είχε μαλακώσει τα μονοπάτια, επιτρέποντας την επίτευξη ενός μεγάλου ρεκόρ διαδρομής.

Στους άνδρες, ο Κώστας Γιαννόπουλος του Συλλόγου Δρομέων Φθιώτιδας «Τραχίνα» και της Dynafit Greece συνέτριψε το ρεκόρ διαδρομής, με χρόνο 1:09:13. Δεύτερος ο Χρήστος Παπαδογιώργος με χρόνο 1:12:46 και τρίτος ο Χρήστος Θάνος με χρόνο 1:13:37.

Στις γυναίκες πρώτευσε η Θεοδώρα Αναστασιάδη με χρόνο 1:39:34. Δεύτερη αναδείχθηκε η Σπυριδούλα Παλάντζα με χρόνο 1:41:47 και τρίτη η Παναγιώτα Δημακάκου με χρόνο 1:42:50.

Στις παράλληλες εκδηλώσεις της διοργάνωσης, πραγματοποιήθηκε παιδικός αγώνας σκυταλοδρομίας, με πρωτοβουλία του καθηγητή Φυσικής Αγωγής Φώτη Παπίστα και της γνωστής αθλήτριας Αναστασίας Θωμαΐδου. Συνολικά έλαβαν μέρος πάνω από 30 παιδιά τα οποία παράλληλα με τον αγώνα είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν τα ιστορικά γεγονότα που έλαβαν χώρα στον αρχαιολογικό χώρο των Θερμοπυλών, ο οποίος αποτελεί μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της  ανθρωπότητας. Όλα αυτά υπό το πρίσμα της ευγενούς άμιλλας και του αθλητικού ιδεώδους που σφυρηλατούν ανθρώπους με ήθος και πνεύμα. 

Τη διοργάνωση τίμησαν με την παρουσία τους, οι εκπρόσωποι του Δήμου Λαμιέων ,  Αντιδήμαρχος Στέλιος Καραγιάννης, ο εντεταλμένος σύμβουλος για θέματα αθλητισμού, Κλειτσάκης Αθανάσιος,  ο Πρόεδρος του ΕΒΕ Θανάσης Κυρίτσης, ο Αντιπρύτανης του ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας Νίκος Στριμπάκος, ο Πρόεδρος της Λέσχης Εφέδρων Καταδρομέων Υπσγος ε.α Κων/νος Πανέτσος,

Με ειδική απονομή τιμήθηκε η Λέσχη Εφέδρων Καταδρομέων, για την συνοΣτερεάς Ελλάδας , λική προσφορά της στον αγώνα αλλά και στα πολιτιστικά δρώμενα του τόπου. Η δράση της Λέσχης είναι συνεχής και παράγει εθελοντικό έργο υψηλού επιπέδου, ανάλογο των ιδιαίτερων ικανοτήτων των μελών της και το οποίο είναι, άμεσα συνυφασμένο με την κοινωνία.

Εξαιρετικής αποδοχής έτυχε η συμμετοχή του Τμήματος Φυσικοθεραπείας του ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας, μέσω της οποίας δόθηκε η ευκαιρία στους αθλητές να λάβουν υπηρεσίες αποκατάστασης από το προσωπικό του τμήματος, υπό την καθοδήγησης της Αναπληρώτριας Καθηγήτριας Ελένης Καπρέλη. Οι φοιτητές μαζί με καθηγητές του τμήματος, οργάνωσαν  ειδικά περίπτερα στον προαύλιο χώρο του Καινοτομικού Κέντρου Ιστορικής Ενημέρωσης Θερμοπυλών. Οι υπηρεσίες που παρείχαν  στους συμμετέχοντες δρομείς, πέραν της αποθεραπείας με ειδικές τεχνικές αθλητικής φυσικοθεραπείας, ήταν η ενημέρωση σχετικά με τους παράγοντες πρόκλησης τραυματισμών καθώς και η προσωπική αξιολόγηση των συμμετεχόντων με ειδικές δοκιμασίες (αξιολόγηση VO2max, ελαστικότητας κάτω άκρων, εμβιομηχανικών αποκλίσεων όπως πρηνισμό, στροφή ισχίου κλπ) και ερωτηματολόγια για τον καθορισμό τους και συμβουλευτική για την πρόληψη τους.

Συμμετείχαν ενεργά  και τους ευχαριστούμε θερμά για αυτό, την Τοπική Κοινότητα Θερμοπυλών, για τη βοήθεια στην πρόσβαση του μονοπατιού, το Δασαρχείο Λαμίας για τη συνεργασία στην αδειοδότηση του αγώνα καθώς  και το ΕΚΑΒ, για την παροχή των πρώτων βοηθειών.

Ιδιαίτερη μνεία πρέπει να γίνει στους εθελοντές και υποστηρικτές της διοργάνωσης. Ο εθελοντισμός αποτέλεσε ισχυρό πυλώνα επιτυχίας της όλης διοργάνωσης. Οι αυξημένες ανάγκες σε υποστήριξη λόγω του πλήθους των συμμετοχών, σε συνδυασμό με τις καιρικές συνθήκες που επικράτησαν μέχρι την παραμονή του αγώνα καθιστώντας δυσχερή την πρόσβαση στους Σταθμούς Ανεφοδιασμού, δημιούργησαν ένα απαιτητικό περιβάλλον, στο οποίο όλοι οι εθελοντές ανταποκρίθηκαν με υψηλό αίσθημα ευθύνης και επαγγελματισμό.

Εθελοντές του αγώνα ήταν:

Κάλυψη 1ου Σταθμού Τροφοδοσίας: 3ο Γυμνάσιο Λαμίας (Μαθητές – Καθηγητές)

Κάλυψη 2ου Σταθμού τροφοδοσίας: Ποδηλατικός Άθλος Ρούμελης

Κάλυψη 3ου Σταθμού Τροφοδοσίας: ΣΤΑΝ Περδικόβρυση

Κάλυψη 4ου Σταθμού Τροφοδοσίας: Κυνηγετικός Σύλλογος Λαμίας -  Βαγγέλης Τσάμης  

Κάλυψη 5ου Σταθμού Τροφοδοσίας: Λέσχη Εφέδρων Καταδρομέων Στερεάς Ελλάδας

Ασφάλεια Διαδρομής (Σκούπα): Πάνος Σακελλάρης, Νάγια Λιάσκα

Γραμματεία Αγώνα – Απονομές: Ιουλία Ζάχου, Ηλιάνα Κόκκοτα, Σπυριδούλα Τσαμπίρη, Μαρία Φλώρου.

Τέλος, όλοι αθλητές, διοργανωτές, εθελοντές, έδωσαν υπόσχεση να είναι όλοι παρόντες στο ιερό χώρο των Θερμοπυλών την Κυριακή 5 Μαΐου 2019 για τον επετειακό 10ο Αγώνα Ορεινού Τρεξίματος «Ανοπαία Ατραπό».