Μέλος του Μητρώου Επιχειρήσεων Ηλεκτρονικών Μέσων Ενημέρωσης

oikonomou

Η ανάγκη να στηριχθούν με ρευστότητα οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις έτσι ώστε να μπορέσουν να κάνουν μια δυναμική επανεκκίνηση όταν οι συνθήκες το επιτρέψουν ήταν το αντικείμενο της τηλεφωνικής επικοινωνίας του βουλευτή Φθιώτιδας Γιάννη Οικονόμου με τον υφυπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων Γιάννη Τσακίρη και τον Γενικό Γραμματέα Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ Δημήτρη Σκάλκο.

Σε δήλωση του ο Γιάννης Οικονόμου αναφέρει:

«Μεγάλο κομμάτι της τοπικής οικονομίας στη Φθιώτιδα είναι συνδεδεμένο με μικρομεσαίες επιχειρήσεις και αυτοαπασχολούμενους επιχειρηματίες. Με τις προβλέψεις για την παγκόσμια αλλά και την ελληνική οικονομία να είναι εξαιρετικά δυσμενείς, είναι σημαντικό οι επιχειρήσεις αυτές να στηριχτούν με ρευστότητα από το τραπεζικό σύστημα έτσι ώστε να μπορέσουν να κάνουν μια δυναμική επανεκκίνηση όταν οι συνθήκες το επιτρέψουν.

Με τον τρόπο αυτό θα μπορέσουμε να αποφύγουμε ή να περιορίσουμε το ντόμινο απολύσεων και λουκέτων που απειλεί να εμφανιστεί και στην περιοχή μας. Φυσικά με νωπή ακόμη την εμπειρία της κρίσης θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι η ρευστότητα αυτή δεν θα ισοδυναμεί με έναν αλόγιστο τραπεζικό δανεισμό ούτε με μια πρακτική που θα δημιουργήσει μια νέα γενιά μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Βασική προτεραιότητα της πολιτείας που ενεργοποιείται με συγκεκριμένα μέτρα προκειμένου να ενισχυθεί η ρευστότητα στην αγορά πρέπει να είναι η στήριξη των επιχειρήσεων που επιβίωσαν της 10ετούς κρίσης και είναι βιώσιμες. Έτσι αν και κρίσιμη προϋπόθεση για όλες τις τραπεζικές ενισχύσεις είναι οι μικρομεσαίες  επιχειρήσεις να είναι ενήμερες ως προς τις δανειακές τους υποχρεώσεις στις 31/12/2019 είναι νομίζω σημαντικό οι τράπεζες να εξετάζουν και το κατά πόσο οι επιχειρήσεις παρά τα δανειακά βάρη που ενδεχομένως «κουβαλούν» έχουν ένα  ρεαλιστικό σχέδιο που μπορεί μέσω της χρηματοδότησης να τις  καταστήσει βιώσιμες και ανταγωνιστικές.»

Όπως ενημερώθηκε ο Γιάννης Οικονόμου, οι 4 δράσεις  του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων  προς την κατεύθυνση αυτή είναι:

  1. Επιδότηση Τόκων Υφιστάμενων Δανείων. Επιχορήγησή κατά 100% των πληρωτέων τόκων για όλα τα επιχειρηματικά ενήμερα δάνεια (τοκοχρεωλυτικά, αλληλόχρεοι, κλπ.) των ΜΜΕ, όλων των κλάδων που έχουν πληγεί, για τρεις μήνες και με πρόβλεψη για άλλους δύο, εφόσον χρειαστεί. Πρόκειται ουσιαστικά για παροχή άμεσων κεφαλαίων κίνησης για τις επιχειρήσεις. Η σχετική Υπουργική Απόφαση με όλες τις λεπτομέρειες εφαρμογής του συγκεκριμένου μέτρου υπεγράφη στις 10/4/20 και αναμένεται η έναρξη υποβολής αιτήσεων μέσω ΠΣΚΕ (Πληροφοριακό Σύστημα Κρατικών Ενισχύσεων) να ξεκινήσει στις 15/4. Παράλληλα, οι τράπεζες αναστέλλουν τις καταβολές του κεφαλαίου των ανωτέρω δανείων έως τον Σεπτέμβριο του 2020.
  2. Δημιουργία νέου Ταμείου Εγγυοδοσίας. Μέσω της έκδοσης εγγυήσεων ύψους 2 δις ευρώ, σε δύο φάσεις, από την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα , οι τράπεζες θα χορηγούν δάνεια συνολικού ύψους 7 δις που αφορούν σε κεφάλαια κίνησης, ορισμένης διάρκειας και ύψους, τα οποία θα βοηθήσουν τις μικρομεσαίες  επιχειρήσεις να καλύψουν τις άμεσες ανάγκες τους και να συνεχίσουν τις δραστηριότητές τους. Το κράτος αναλαμβάνει να εγγυηθεί έως 80% για κάθε δάνειο, στο 40% του όγκου των δανείων που χορηγεί μια τράπεζα στο πλαίσιο αυτού του μέτρου. Με τον τρόπο αυτό διασφαλίζεται η άμεση διαθεσιμότητα ρευστότητας υπό ευνοϊκούς όρους (μείωση απαιτούμενων εξασφαλίσεων και επιτοκίων) στις επιχειρήσεις που την έχουν ανάγκη. Τα δάνεια μέσα από το πρόγραμμα αυτό θα μπορούν να είναι διαθέσιμα για τους επιχειρηματίες μέσα στον Μάιο και αιτήσεις θα μπορούν να υποβάλλονται έως 31/12/2020.
  3. Διευρύνεται η δράση «Επιχειρηματική Χρηματοδότηση» του  Ταμείου Επιχειρηματικότητας ΙΙ (ΤΕΠΙΧ ΙΙ). Οι  συνολικοί διαθέσιμοι πόροι του ΤΕΠΙΧ ΙΙ θα ξεπεράσουν τα 500 εκατ. ευρώ τα οποία, με τη συμμετοχή των τραπεζών, αντιστοιχούν σε δάνεια κεφαλαίων κίνησης  προς τις επιχειρήσεις ύψους 1,2 δισ. ευρώ. Με τον τρόπο αυτό δημιουργείται ένα ακόμα ειδικό πρόγραμμα  δανειοδότησης κεφαλαίων κίνησης για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που πλήττονται συνδυασμένο με την επιδότηση των τόκων για διάστημα 2 ετών.  Το πρόγραμμα θα ξεκινήσει τέλος Απριλίου- αρχές Μαΐου και οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να υποβάλουν αιτήσεις έως και τον Φεβρουάριο του 2021.
  4. Ενεργοποίηση του Ταμείου Εγγυοδοσίας, με διαχειριστή το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων (EIF),  για την χορήγηση δανείων επενδυτικού σκοπού ύψους τουλάχιστον 500 εκατ. ευρώ. Το μέτρο θα εφαρμοστεί μέσω της έκδοσης εγγυήσεων από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων σε τράπεζες οι οποίες  με τη σειρά τους  θα χορηγούν επιχειρηματικά δάνεια εγγυημένα έως 80% του ποσού του δανείου, ενώ η εγγύηση αυτή θα καλύπτει μέχρι το 25% του όγκου των επιχειρηματικών δανείων που χορηγεί κάθε τράπεζα στο πλαίσιο αυτού του μέτρου.  Με τον τρόπο αυτό διασφαλίζεται η βελτίωση της πρόσβασης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων σε χρηματοδότηση  για επενδυτικούς σκοπούς αφού τα  συγκεκριμένα δάνεια θα απαιτούν λιγότερες εξασφαλίσεις και θα έχουν χαμηλότερα επιτόκια.

Τέλος, όπως είναι ήδη γνωστό τις επόμενες μέρες θα δοθεί η ενίσχυση 800 ευρώ σε αυτοαπασχολούμενους, ελεύθερους επαγγελματίες και ιδιοκτήτες ατομικών επιχειρήσεων είτε διότι τους επιβλήθηκε από το κράτος απαγόρευση λειτουργίας, είτε βάσει ΚΑΔ επειδή πλήττονται λόγω COVID-19. Προϋπόθεση για την συγκεκριμένη ενίσχυση είναι η διατήρησης της επιχειρηματικής δραστηριότητάς κατ΄ ελάχιστον 4 μήνες μετά τη λήψη της.