Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου
101 χρόνια από τη Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού.
Δείτε επίσης....
Μήνυμα Γιάννη Οικονόμου για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου
Η 19η Μαΐου είναι η μέρα που η Ελληνική Πολιτεία τιμά την Ημέρα Μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου. Φέτος, συμπληρώνονται 101 χρόνια από τα τραγικά γεγονότα που είχαν ως αποτέλεσμα τη φυσική εξόντωση, τον αφανισμό, τον εκτοπισμό και την εκρίζωση εκατοντάδων χιλιάδων Ελλήνων του Πόντου από τις πατρογονικές τους εστίες. Είναι χρέος μας να συνεχίσουμε τον αγώνα για τη Διεθνή Αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου. Η Διεθνής Αναγνώριση θα αποτελέσει τη δικαίωση για τους Πόντιους αδελφούς μας αλλά και ένα ξεκάθαρο μήνυμα καταδίκης του μίσους και της βαρβαρότητας.
Μήνυμα Δοικούσας Επιτροπής Εκλογικής Περιφέρειας Φθιώτιδας
Εκατόν ένα χρόνια συμπληρώνονται φέτος από την πιο μαύρη σελίδα στην ιστορία του Ποντιακού Ελληνισμού. Έναν αιώνα μετά, η μνήμη παραμένει ζωντανή, όπως και ο αγώνας για τη διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ποντίων. Χρειάστηκαν λίγα μόνο χρόνια ώστε να γίνει εφικτό αυτό που οι Οθωμανοί δεν είχαν καταφέρει επί αιώνες. Να σβήσουν το ελληνικό στοιχείο. Με πρωτοφανή βαρβαρότητα και ακόμη πιο σοκαριστική μεθοδικότητα και σχεδιασμό, οι Νεότουρκοι επιχείρησαν να αφανίσουν τον ποντιακό ελληνισμό από την περιοχή. Μπορεί αριθμητικά να το κατάφεραν, απέτυχαν παταγωδώς ωστόσο να "σβήσουν" την ποντιακή ψυχή και την ιστορική μνήμη για τη Γενοκτονία των Ποντίων, που σήμερα 19 Μαΐου και 101 χρόνια μετά την τραγωδία παραμένει πιο ζωντανή και επίκαιρη από ποτέ. Είναι επιτακτική ανάγκη σύσσωμο το πολιτικό προσωπικό της χώρας να ξεκινήσει έναν αγώνα για την παγκόσμια αναγνώριση της γενοκτονίας .
Μήνυμα Νίκου Σταυρογιάννη
Η φετινή ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου συμπληρώνει 101 χρόνια από την 19η Μαΐου του 1919, την αποφράδα εκείνη μέρα που έφτασαν τα στρατεύματα του Κεμάλ στη Σαμψούντα, γεγονός που πυροδότησε τις τραγικές εξελίξεις που ακολούθησαν για τον Ελληνισμό. Στην μαύρη αυτή σελίδα της παγκόσμιας ιστορίας, 353.000 Έλληνες του Πόντου έπεσαν θύματα της τουρκικής βαρβαρότητας και θυσιάστηκαν στο βωμό των γεωπολιτικών συμφερόντων και των σκοπιμοτήτων αλλά και των εγγενών αδυναμιών της πατρίδας μας που βίωνε τις συνέπειες του εθνικού διχασμού. Σήμερα, ένα αιώνα μετά, η διεθνής αναγνώριση της γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού, της 2ης μεγαλύτερης γενοκτονίας του 20ου αιώνα, είναι μονόδρομος που απαιτεί την αφύπνιση της παγκόσμιας συνείδησης και την εφαρμογή των οικουμενικών αρχών του Δικαίου και της Ηθικής ώστε να αποτραπούν στο μέλλον παρόμοιες θηριωδίες κατά της ανθρωπότητας. Αποτελεί δε, εφαλτήριο εθνικής και ατομικής περισυλλογής, χρέος εθνικό και ιστορικό και ταυτόχρονα δίδαγμα γνώσης, ομοψυχίας και εθνικής συνεννόησης και ενότητας, γιατί η ιστορία των Ελλήνων του Πόντου, που είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ιστορίας του Ελληνισμού, δεν μπορεί και δεν πρέπει να λησμονιέται. Αντίθετα πρέπει να μας διδάσκει και να μας καθοδηγεί στο δύσκολο, σύνθετο και ευμετάβλητο κόσμο που ζούμε, έχοντας απέναντί μας την Τουρκία που όχι μόνο δε φαίνεται να έχει αλλάξει αλλά συνεχίζει την ίδια και απαράλλακτη πολιτική με σχεδιασμό και κυνική μεθοδικότητα. Πρέπει επιτέλους να χαράξουμε αποτελεσματική εθνική στρατηγική που θα βασίζεται στην αποτρεπτική μας δύναμη μαζί με τον Κυπριακό Ελληνισμό, στα πλαίσια του «ξεχασμένου δόγματος» του Ενιαίου αμυντικού χώρου, εμβαθύνοντας τις σχέσεις μας και τις συμμαχίες μας με γειτονικά κράτη που μας ενώνουν κοινά συμφέροντα αλλά και οι αρχές του Διεθνούς Δικαίου.