Μέλος του Μητρώου Επιχειρήσεων Ηλεκτρονικών Μέσων Ενημέρωσης

Αλλάζει το σκηνικό του καιρού από αύριο το βράδυ και αναμένονται βροχοπτώσεις αλλά και χιονοπτώσεις στην Κεντρική Ελλάδα .

Οι φορείς και οι υπηρεσίες έχεουν τεθεί σε ετοιμότητα αλλά δεν έχουν μόνο αυτοί την ευθύνη . Όσο και αν δεν μας αρέσει έχουμε ευθύνη και εμείς οι πολίτες και οι οδηγοί . Όλοι θα πρέπει να σεβόμαστε τους κανόνες και να μην υπερεκτιμάμε τις δυνατότητές μας ιδιαίτερα σε άσχημες καιρικές συνθήκες . Οι εικόνες που έχουμε δει στην Εθνική οδό τα τελευταία χρόνια πρέπει να εκλέιψουν . Να ακινητοποιούνται οχήματα σε λίγο χιόνι είναι κάτι που κανέις δεν θέλει . Απομένει όλοι να το εφαρμόσουμε και όλοι να προσέχουμε .

Δεν είναι μόνο οι οδηγοί στην Εθνική οδό . Με άσχημες καιρικές συνθήκες και ιδιαίτερα σε περιοχές που γνωριζουμε ότι θα έχει πολύ χόνι δεν ξεκινάμε να πάμε εκδρομή εκείνη την ημέρα . Έχουμε ζήσει κατά το παρελθόν εγκλωβισμούς ατόμων στα χιόνια με τις υπηρεσίες και την πυροσβεστική να παλεύει με σκληρές συνθήκες για να διασώσει τα άτομα αυτά.

 

Πάντως οι εταιρείες του Εθνικού οδικού δικτύου έχουν αναρτήσει στις ιστοσελίδες τους οδηγίες για τέτοια φαινόμενα και επισημαίνουν ότι έχουν λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για τη διαχείριση των φαινομένων, με στόχο την παροχή των υψηλότερων δυνατών επιπέδων οδικής ασφάλειας.

<<Όμως, στην εξίσωση της οδικής ασφάλειας ο ρόλος του οδηγού είναι πρωταγωνιστικός. Υπενθυμίζουμε ότι σε κάθε όχημα πρέπει να είναι διαθέσιμες προς χρήση, οι κατάλληλες αντιολισθητικές αλυσίδες, ενώ όταν οδηγούμε σε δυσμενείς καιρικές συνθήκες φροντίζουμε να είμαστε ψύχραιμοι και σε επιφυλακή.
Αν χρειαστεί να χρησιμοποιήσουμε τις αντιολισθητικές αλυσίδες θυμόμαστε ότι:
Οι αλυσίδες τοποθετούνται στους κινητήριους τροχούς.
Η ταχύτητά μας δεν θα πρέπει να υπερβαίνει τα 30 χλμ. / ώρα.
Οι αλυσίδες είναι σωστά τοποθετημένες όταν δείχνουν και είναι τεντωμένες.

Όταν οδηγούμε σε χιονισμένο οδόστρωμα:
Ανάβουμε τα φώτα ομίχλης του αυτοκινήτου μας.
Μειώνουμε ταχύτητα και αυξάνουμε σημαντικά την απόσταση ασφαλείας που διατηρούμε συνήθως από τα προπορευόμενα οχήματα. Δεν ξεχνάμε ότι η οδήγηση σε χιόνι σημαίνει μειωμένη πρόσφυση.
Δεν φρενάρουμε απότομα, δεν επιταχύνουμε απότομα και δεν στρίβουμε απότομα.
Αν χρειαστεί να μειώσουμε σχέση (ταχύτητα), δοκιμάζουμε να κατεβάσουμε σταδιακά τις σχέσεις (ταχύτητες) του αυτοκινήτου μας (από 4η σε 3η σε 2η).
Δεν επιχειρούμε κάποια προσπέραση σε παγωμένο ή χιονισμένο οδόστρωμα, παρά μόνο αν το μπροστινό αυτοκίνητο είναι πλήρως ακινητοποιημένο.

Τέλος, υπενθυμίζουμε ότι η οδήγηση και η στάση στη Λωρίδα Έκτακτης Ανάγκης (ΛΕΑ) είναι επικίνδυνη για εσάς και το όχημά σας. Χρήση της ΛΕΑ πρέπει να γίνεται μόνο σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης. Μη ξεχνάτε! Οδηγώντας παράνομα στη ΛΕΑ εμποδίζετε τη διέλευση των οχημάτων επείγουσας ανάγκης!

Αναλυτικές συμβουλές οδικής ασφάλειας, μπορείτε να δείτε και στο site μας, ενώ στη διάθεσή σας βρίσκεται για κάθε απορία ή ερώτημά σας, η Τηλεφωνική Εξυπηρέτηση Πελατών στο 22950-26900 (καθημερινά και Σάββατο από τις 8:00έως τις 20:00 και Κυριακή 10:00 με 18:00) και σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης όταν βρίσκεστε στον αυτοκινητόδρομο, 24 ώρες το 24ωρο, το 1075.>>

 

 

Περισσότερα...