To Σχέδιο Τεχνικών Προτύπων και Κατευθυντήριων Γραμμών για τη Solvency II
To Σχέδιο Τεχνικών Προτύπων και Κατευθυντήριων Γραμμών για τη Solvency II
Δείτε επίσης....
Ένα ενδιαφέρον άρθρο απο την κ.Μυρτώ Χαμπάκη
Υπεύθυνη Οικονομικών Θεμάτων & Κλάδου Ζωής at Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος
Στις αρχές Δεκεμβρίου ,η EIOPA (European and Occupational Pension Authority), εξέδωσε προς διαβούλευση το δεύτερο «Σχέδιο Τεχνικών Προτύπων (ITS) και Κατευθυντήριων Γραμμών», αναφορικά με την εφαρμογή της Οδηγίας Solvency II. Του δεύτερου σχεδίου είχε προηγηθεί σχετική υποβολή της EIOPA, προς έγκριση από την Κομισσιόν, του πρώτου Σχεδίου Τεχνικών Προτύπων (ITS). Το πρώτο σχέδιο είχε ως στόχο τη ανάλυση της αναγκαίας πληροφόρησης που οι εταιρίες απευθύνουν προς τους Εθνικούς Επόπτες προκειμένου να λαμβάνουν έγκριση για βασικά σημεία της Οδηγίας όπως : τις διαδικασίες έγκρισης για τα Εσωτερικά Υποδείγματα, την Προσαρμογή Αντιστοίχησης (matching adjustment) , τα Συμπληρωματικά Ίδια Κεφάλαια, τις Ειδικές Επιχειρησιακές Παραμέτρους (USP’s) και τα Οχήματα Ειδικού σκοπού (SPV’s).
Αντίστοιχα, το δεύτερο «Σχέδιο Τεχνικών Προτύπων (ITS) και των Κατευθυντήριων Γραμμών» καλύπτει αρκετά σημεία ενδιαφέροντος και από τους τρεις Πυλώνες της Οδηγίας, ενώ περιλαμβάνει το αναθεωρημένο πακέτο εκθέσεων (QRT’s) που αφορούν στον Τρίτο Πυλώνα ,συμπεριλαμβανομένων και των αναθεωρήσεων που προέκυψαν λόγω της Οδηγίας Οmnibus II αλλά και λόγω της υιοθέτησης των Μέτρων Εφαρμογής της Οδηγίας Solvency II (Delegated Acts).Η δημόσια διαβούλευση λήγει την 2α Μαρτίου 2015.
Eντός του κειμένου των Τεχνικών Προτύπων Σημεία με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αποτελούν τα ακόλουθα:
Αναφορικά με τον Πρώτο Πυλώνα, το κείμενο προς δημόσια διαβούλευση επικεντρώνεται στις Κατευθυντήριες Γραμμές που σχετίζονται με την αποτίμηση των στοιχείων του ενεργητικού και του παθητικού, την εφαρμογή των μέτρων για τις μακροχρόνιες εγγυήσεις , του δείκτη μείωσης ιδίων κεφαλαίων (equity dampener), του σοκ επί της τυποποιημένης προσέγγισης για τα νομίσματα που συνδέονται με το Ευρώ , τις Τυπικές Αποκλίσεις (standard deviation) για τις ασφαλίσεις υγείας (HRES) και για την μεταβατική επιβάρυνση κεφαλαίου (transitional equity charge).
Αναφορικά με τον Δεύτερο Πυλώνα , το κείμενο προς δημόσια διαβούλευση επικεντρώνεται στις Κατευθυντήριες Γραμμές που σχετίζονται με την παράταση της περιόδου ανάκαμψης (recovery period),με τις διαδικασίες για την αξιολόγηση εκθέσεων πιστοληπτικής ικανότητας από τρίτους, με την εποπτική διαφάνεια και
λογοδοσία και τέλος με την επιβολή πρόσθετων κεφαλαιακών απαιτήσεων.
Αναφορικά με τον Τρίτο Πυλώνα, το κείμενο προς δημόσια διαβούλευση επικεντρώνεται στις Κατευθυντήριες Γραμμές σχετικά με τις μεθόδους για τον προσδιορισμό του μεριδίου αγοράς για το σκοπό απαλλαγής μέρους των εποπτικών αναφορών, για την υποβολή των σχετικών εκθέσεων για σκοπούς χρηματοπιστωτικής σταθερότητας, για το σύνολο των απαιτήσεων υποβολής εποπτικών εκθέσεων και διαφάνειας, την ανταλλαγή των πληροφοριών σε συστηματική βάση μεταξύ των Κολεγίων των Εποπτών (Supervisory Colleges) και
για τη μέθοδο υποβολής των πληροφοριών από τις εταιρίες προς τις εποπτικές αρχές, ενώ παράλληλα επισυνάπτεται το αναθεωρημένο πακέτο προτύπων αναφοράς (QRT’s) που αφορούν στον Τρίτο Πυλώνα.
Ιδιαίτερη βαρύτητα θα πρέπει να δοθεί στο αναθεωρημένο πακέτο των Προτύπων Αναφοράς (QRT’s) , στο οποίο συμπεριλαμβάνονται όλες οι τροποποιήσεις που προέκυψαν μέσω της Οδηγίας Οmnibus II αλλά και λόγω της υιοθέτησης των Μέτρων Εφαρμογής της Οδηγίας Solvency II (Delegated Acts), νωρίτερα εντός του 2014. Τα Πρότυπα Αναφοράς στο σύνολο τους, συμπεριλαμβάνουν όλες τις απαιτούμενες εκθέσεις σε επίπεδο Solo αλλά και σε επίπεδο Ομίλων, που θα συντάσσονται από τις ασφαλιστικές επιχειρήσεις σε τριμηνιαία και ετήσια βάση είτε για σκοπούς αναφοράς προς την Εποπτεία , είτε για σκοπούς διαφάνειας προς τον καταναλωτή είτε για την παρακολούθηση της Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Μέρος των Προτύπων Αναφοράς, απαρτίζουν την Έκθεση για τη Φερεγγυότητα και τη Χρηματοοικονομική Κατάσταση (Solvency and Financial Condition Report) όπως προβλέπεται από την Οδηγία. Συνεπώς, η έγκαιρη εξοικείωση των εταιριών με το απαιτούμενο περιεχόμενο και την μορφή των αναφορών είναι άκρως σημαντική αφού προαπαιτεί τον κατάλληλο μηχανογραφικό σχεδιασμό για την λήψη των απαραίτητων ποιοτικών και ποσοτικών πληροφοριών για την συμπλήρωση τους.
Τα μέτρα εφαρμογής στο σύνολο τους έχουν την έννοια εποπτικών εργαλείων, τα οποία σχεδιάστηκαν από την EIOPA προκειμένου να ενισχύσουν, αφενός μεν, την εποπτική διαδικασία και αφετέρου, την πληρέστερη εφαρμογή των άρθρων της Solvency II από τις ασφαλιστικές επιχειρήσεις. Το τελικό σχέδιο των Τεχνικών Προτύπων το οποίο θα προκύψει μετά το πέρας της δημόσιας διαβούλευσης, θα επικυρωθεί από την Κομισσιόν η οποία έχει τη δυνατότητα είτε να το τροποποιήσει είτε να το απορρίψει εντός τριών μηνών. Από την στιγμή που τα Τεχνικά Πρότυπα θα λάβουν την επικύρωση της Κομισσιόν, αφού μεταφραστούν και δημοσιευτούν , θα αποτελέσουν μέρος του ευρύτερου πακέτου Μέτρων Εφαρμογής με δεσμευτικό νομοθετικό χαρακτήρα.
Μέσα στα πλαίσια της προετοιμασίας τους για την υιοθέτηση του νέου νομοθετικού πλαισίου, οι ασφαλιστικές επιχειρήσεις θα πρέπει πέραν του κειμένου της Οδηγίας να λαμβάνουν υπόψη τις απαιτήσεις που πηγάζουν από τα κείμενα των Μέτρων Εφαρμογής και των Τεχνικών Προτύπων ενώ μέχρι την ολοκλήρωση του μεταβατικού σταδίου εφαρμογής (μέχρι 1.1.2016) και τα κείμενα των Κατευθυντήριων Γραμμών.
Πηγή:http://insuranceworld.gr/tag/champaki-mirto/