Μέλος του Μητρώου Επιχειρήσεων Ηλεκτρονικών Μέσων Ενημέρωσης

Ανήσυχη για τις μεσοπρόθεσμες προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, δηλώνει η Κριστίν Λαγκάρντ, τονίζοντας πως το κόστος της κρίσης κλήθηκαν να το σηκώσουν οι φτωχοί και αυτό πρέπει να αλλάξει.


Σε συνέντευξη που παραχώρησε σε επτά μεγάλες ευρωπαϊκές εφημερίδες, ανάμεσα στις οποίες και η ιταλική La Repubblica, η διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην Ελλάδα.


Η Κριστίν Λαγκάρντ -όπως αναφέρει ο ερευνητής Μοϊσές Ναίμ, ο οποίος πήρε την συνέντευξη- τονίζει πως την ανησυχούν οι μεσοπρόθεσμες προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, ότι πρέπει να γίνει ακόμη πολλή δουλειά, αλλά και ότι, για το λόγο αυτό, θα χρειαστεί μεγάλο πνεύμα συνεργασίας, προσθέτοντας: «από τη μεριά μας υπάρχει πλούσιο πνεύμα συνεργασίας».


Υπογραμμίζει, επίσης ότι «πιστεύει τα όσα της είπε ο υπουργός οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, ότι η Ελλάδα θα πληρώσει τα χρέη της προς τους πιστωτές, την εβδομάδα αυτή». Η συνέντευξη, σημειώνει πάντως, η Λα Ρεπούμπλικα, «πραγματοποιήθηκε την περασμένη Τρίτη, και την Πέμπτη η Ελλάδα επέστρεψε στο ΔΝΤ 450 εκατομμύρια ευρώ».
Η κα Λαγκάρντ, σχολιάζει, επίσης, τη δήλωση του εκπροσώπου της Βραζιλίας στο ΔΝΤ, Πάολο Νογκέιρα Μπατίστα, ο οποίος θεωρεί ότι «στην περίπτωση της Ελλάδας οι κανόνες του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου παραβιάστηκαν και προσαρμόσθηκαν για να τύχουν κατανόησης οι ανάγκες της ζώνης του Ευρώ».


«Οι δηλώσεις του κυρίου αυτού είναι ανακριβείς. Είναι σαφώς μεροληπτικές και δεν βασίζονται στα γεγονότα. Παραδείγματος χάρη, εκπονήσαμε μελέτη σχετικά με τη δημόσια οικονομική προσαρμογή που ζητήθηκε από το Ταμείο σε διάφορες χώρες και διαπιστώσαμε ότι η προσπάθεια που ζητήθηκε από τους Ευρωπαίους είναι μεγαλύτερη, σε όγκο και περιεχόμενο, από εκείνη που ζητήσαμε, π.χ., από χώρες της Μέσης Ανατολής όπως η Ιορδανία, η Τυνησία και το Μαρόκο», σχολιάζει χαρακτηριστικά η κ. Λαγκάρντ.


Η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου δηλώνει, τέλος, ότι «την ανησυχεί ιδιαίτερα το γεγονός ότι το κόστος της κρίσης κλήθηκαν να το σηκώσουν κυρίως οι πιο φτωχοί και η μεσαία τάξη» και συμπληρώνει «για το λόγο αυτό καταβάλλαμε προσπάθεια για να αλλάξουν όλα τα δεδομένα. Πριν, όταν μια τράπεζα ήταν σε δύσκολη κατάσταση και χρειαζόταν βοήθεια, αυτό γινόταν με τα χρήματα των πολιτών. Τώρα δημιουργήσαμε ένα σύστημα το οποίο μεταθέτει την υποχρέωση της διάσωσης στους μετόχους των χρηματοοικονομικών οργανισμών που βρίσκονται σε δύσκολη κατάσταση»…

ΠΗΓΗ : newsbomb.gr

Περισσότερα...