Μέλος του Μητρώου Επιχειρήσεων Ηλεκτρονικών Μέσων Ενημέρωσης

Όταν αγοράζουμε φρούτα και λαχανικά, σπάνια σκεφτόμαστε κατά πόσο αυτά είναι καθαρά από υπολείμματα φυτοφαρμάκων και άλλες βλαβερές ουσίες ουσίες και αν έχουν τηρηθεί όλοι οι κανόνες υγιεινής κατά τη μεταφορά τους από την παραγωγή στο τραπέζι μας.

Για μια ακόμα χρονιά ο Οργανισμός Προστασίας Καταναλωτών στην Αμερική, Environmental Working Group (EWG), συνέταξε τη λίστα με τα πιο βρόμικα και τα πιο καθαρά τρόφιμα του σούπερ μάρκετ και μας την παραδίδει.

Η έκθεση, η οποία γίνεται κατ' εντολή του υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ, βασίστηκε στα αποτελέσματα αναλύσεων σε περισσότερα από 35.000 δείγματα φρούτων και λαχανικών.

Και για πρώτη φορά μετά από πέντε χρόνια η φράουλα «εκτόπισε» το μήλο από την πρώτη θέση της «βρόμικης λίστας». Σύμφωνα με την έκθεση στο 98% των φραουλών που εξετάστηκαν, βρέθηκαν κάποιας μορφής υπολείμματα φυτοφαρμάκων.

Η βρόμικη δωδεκάδα έχει ως εξής:

  1. Φράουλες
  2. Μήλα
  3. Νεκταρίνια
  4. Ροδάκινα
  5. Σέλερυ
  6. Σταφύλια
  7. Κεράσια
  8. Σπανάκι
  9. Ντομάτες
  10. Πιπεριές
  11. Ντοματίνια
  12. Αγγούρια

Φέτος, η λίστα «Dirty Dozen» περιλαμβάνει κι έναν 13ο «ύποπτο»: τις καυτερές πιπεριές. Κάποιες βρέθηκαν να έχουν μολυνθεί με εντομοκτόνα τοξικά για το ανθρώπινο νευρικό σύστημα. Η οργάνωση συνιστά σε όσους καταναλώνουν συχνά καυτερές πιπεριές να αγοράζουν βιολογικές κι αν δεν μπορούν, τουλάχιστον να τις μαγειρεύουν πρώτα καθώς έτσι μειώνονται αισθητά τα επίπεδα παρασιτοκτόνου.

Η λίστα με τα 15 καθαρά φρούτα και λαχανικά έχουν ως εξής:

  1. Αβοκάντο
  2. Καλαμπόκι
  3. Ανανάς
  4. Λάχανο
  5. Κατεψυγμένος αρακάς
  6. Κρεμμύδια
  7. Σπαράγγια
  8. Μάνγκο
  9. Παπάγια
  10. Ακτινίδιο
  11. Μελιτζάνα
  12. Πεπόνι χάνεϊντιου
  13. Γκρέηπφρουτ
  14. Πεπόνι Κανταλούπε
  15. Κουνουπίδι

Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι η βρόμικη 12άδα του EWG είναι αμφιλεγόμενης αξιοπιστίας και αποτελεί αντικείμενο διαμάχης με την Συμμαχία για τα Τρόφιμα και τη Γεωργία να υποστηρίζει ότι τα υπολείμματα που ανακαλύφθηκαν στα τρόφιμα «δεν αποτελούν κίνδυνο για τα τρόφιμα» στις ΗΠΑ.

ΠΗΓΗ: www.e-daily.gr

Περισσότερα...