Μέλος του Μητρώου Επιχειρήσεων Ηλεκτρονικών Μέσων Ενημέρωσης

Η Ευρωπαϊκή Νομοθεσία προβλέπει ότι τα καλλυντικά προϊόντα, που διατίθενται, στην Ευρωπαϊκή Αγορά, δεν πρέπει να βλάπτουν την ανθρώπινη υγεία, όταν χρησιμοποιούνται, υπό κανονικές συνθήκες χρήσης και σύμφωνα, με τις οδηγίες, που παρέχονται, από τον κατασκευαστή ή από κάθε άλλο υπεύθυνο της κυκλοφορίας αυτών των προϊόντων.

Για να είναι ασφαλές ένα καλλυντικό, πρέπει να διαβάσουμε, προσεκτικά και να κρατήσουμε τις οδηγίες του κατασκευαστή του, για τη χρήση, την καταστροφή του προϊόντος, καθώς και κάθε άλλη πληροφορία, που προέρχεται, από τον προμηθευτή του καλλυντικού. 

Η ύπαρξη, όμως, προειδοποιήσεων, πάνω στη συσκευασία, δεν απαλλάσσει τον προμηθευτή, από την ευθύνη του να θέτει, στην αγορά, μόνο ασφαλή καλλυντικά.



Η νομοθεσία, επίσης, ορίζει θέματα, που αφορούν τα συστατικά των καλλυντικών, τη σήμανση και τη συσκευασία των καλλυντικών προϊόντων.

Τέλος, απαγορεύει τη διενέργεια δοκιμών και πειραμάτων, σε ζώα, όταν υπάρχει εναλλακτικός τρόπος ελέγχου των καλλυντικών καθώς και την κυκλοφορία, στην Ε.Ε., των καλλυντικών, που έχουν δοκιμαστεί, σε ζώα. Τα κράτη - μέλη φέρουν την ευθύνη της εφαρμογής της Ευρωπαϊκής Νομοθεσίας, ώστε στην αγορά να κυκλοφορούν μόνο τα καλλυντικά, που πληρούν τις προϋποθέσεις αυτής της οδηγίας.

Η Ελληνική Νομοθεσία προβλέπει τα ίδια ζητήματα, για την αγορά καλλυντικών, στην Ελλάδα. Επειδή, όμως, υπάρχει πάντα η πιθανότητα να τεθεί, στην κυκλοφορία, στην Ευρωπαϊκή Αγορά, κάποιο καλλυντικό, το οποίο να είναι επικίνδυνο, για την υγεία των καταναλωτών, εάν ένα κράτος - μέλος ανακαλύψει κάποιο τέτοιο καλλυντικό, διατάσσει την προσωρινή απόσυρσή του και, ταυτόχρονα, ενημερώνει τα υπόλοιπα κράτη - μέλη και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, παρουσιάζοντας όλα τα στοιχεία, τα οποία συνηγορούν, στην απόφασή του. Η Επιτροπή συμβουλεύεται τα εμπλεκόμενα κράτη - μέλη και αποφασίζει, για τα απαραίτητα μέτρα, χωρίς καθυστέρηση.

Αρμόδιος φορέας, για την ασφάλεια των καλλυντικών, στην Ελλάδα, είναι ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων, o οποίος πρέπει να λαμβάνει όλα τα απαραίτητα μέτρα, ώστε να κυκλοφορούν, στην αγορά μόνον ασφαλή καλλυντικά.

Ο κατασκευαστής ενός καλλυντικού, ή ο αντιπρόσωπός του είναι υποχρεωμένοι να θέτουν, στη διάθεση του Ε.Ο.Φ., όλες τις σχετικές πληροφορίες, για το καλλυντικό ή την ασφάλειά του.

Ο Ε.Ο.Φ. μπορεί να διεξάγει δειγματοληπτικούς ελέγχους, για να διασφαλίσει ότι όλα τα καλλυντικά, που κυκλοφορούν, στην Ελληνική Αγορά, συμμορφώνονται, με την Κοινοτική και την Ελληνική Νομοθεσία. Επίσης, ο Ε.Ο.Φ. πρέπει να διασφαλίζει ότι τα καλλυντικά δε φέρουν ψευδείς και παραπλανητικούς ισχυρισμούς, για τις ιδιότητές τους (π.χ. εξαφανίζει τις ρυτίδες). Οι προμηθευτές είναι υποχρεωμένοι να δηλώνουν, στον Ε.Ο.Φ., τον τόπο κατασκευής ενός καλλυντικού, ή τον τόπο, όπου αυτό εισήχθη, για πρώτη φορά, στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο Ε.Ο.Φ. απαγορεύει την κυκλοφορία, στην αγορά καλλυντικών, που δεν είναι ασφαλή (περιέχουν δηλαδή επικίνδυνες ουσίες), που έχουν δοκιμαστεί, σε ζώα, που φέρουν παραπλανητική, ή καθόλου σήμανση, που δεν τηρεί ο προμηθευτής τους το φάκελο, με τις πληροφορίες, που προβλέπονται, από τη νομοθεσία. Τα καλλυντικά φέρουν αριθμό άδειας κυκλοφορίας, από τον Ε.Ο.Φ., ή την αντίστοιχη ευρωπαϊκή αρχή, που είναι: ο ΕΜΕΑ.

Ο αριθμός αυτός πρέπει να αναγράφεται, οπωσδήποτε, στη συσκευασία, αλλιώς το προϊόν μπορεί να κυκλοφορεί, παράνομα, ή να είναι επικίνδυνο.

ΠΗΓΗ: www.govastileto.gr

Περισσότερα...