Μέλος του Μητρώου Επιχειρήσεων Ηλεκτρονικών Μέσων Ενημέρωσης

Πολλοί άνθρωποι, αν όχι οι περισσότεροι, προτιμούν να ακούν θλιμμένα τραγούδια.

Ο λόγος που τους οδηγεί σε αυτήν τη συνήθεια δεν είναι το γεγονός ότι πάσχουν από κατάθλιψη, αλλά εντελώς το αντίθετο.


Η λυπητερή μουσική στην πραγματικότητα μπορεί να μας προκαλέσει ευχάριστα συναισθήματα, υποστηρίζουν Ιάπωνες ερευνητές σε μελέτη τους που δημοσιεύθηκε στο ανοιχτής πρόσβασης περιοδικό «Frontiers in Psychology».

Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Τόκιο ζήτησαν από 44 εθελοντές -μουσικούς και μη- να ακούσουν δύο κομμάτια με λυπητερή μελωδία και ένα με χαρούμενο σκοπό. Οι συμμετέχοντες στη συνέχεια αξιολόγησαν τόσο την αίσθησή τους για το κομμάτι που άκουσαν όσο και τη συναισθηματική τους κατάσταση.

Οι ειδικοί παρατήρησαν ότι η λυπητερή μουσική προκαλούσε αντικρουόμενα συναισθήματα κυρίως επειδή οι συμμετέχοντες αξιολογούσαν τον μελαγχολικό σκοπό ως πιο λυπημένο και λιγότερο ρομαντικό, χωρίς όμως οι ίδιοι να αισθάνονται πιο λυπημένοι και με λιγότερο ρομαντική διάθεση όταν τον άκουγαν.

Η εξήγηση που δίνουν οι Ιάπωνες ερευνητές είναι ότι, σε αντίθεση με τη στενοχώρια στην καθημερινή ζωή, η λύπη που βιώνουμε μέσω της τέχνης, όπως είναι ένα μουσικό κομμάτι, στην πραγματικότητα μας προκαλεί ευχαρίστηση, ίσως επειδή πρόκειται για μια στενοχώρια που δεν αποτελεί μια αληθινή απειλή για την ασφάλειά μας. Αυτό θα μπορούσε να βοηθήσει τους ανθρώπους να διαχειριστούν τα αρνητικά τους συναισθήματα στην καθημερινή τους ζωή.

Η επιστημονική ομάδα του Πανεπιστημίου Φρέι στο Βερολίνο έκανε έρευνα για να δώσει απάντηση στο ερώτημα: Γιατί μας αρέσει να ακούμε καταθλιπτικά τραγούδια; Σύμφωνα με την έρευνα, όσοι ακούν καταθλιπτικά τραγούδια έχουν χαμηλότερη συναισθηματική σταθερότητα από τους άλλους.

«Τα τραγούδια που δεν έχουν αισιόδοξους στίχους έχουν τη δυνατότητα να ρυθμίζουν την αρνητική διάθεση και τα συναισθήματα, καθώς και να παράσχουν παρηγοριά. Με αυτήν την έννοια, η “λυπητερή” μουσική μπορεί να παίξει ένα ρόλο στην ευημερία. Αυτή η μουσική προωθεί και δημιουργεί έναν χώρο για συλλογισμό και επανεξέταση των προσωπικών εμπειριών, σκέψεων και συναισθημάτων. Οι άνθρωποι στρέφονται στη θλιμμένη μουσική για παρηγοριά και ως ένα μέσο για να αντιμετωπίσουν τα άσχημα συναισθήματα. Αλλά και απλά για ευχαρίστηση» δηλώνει η Λίλα Τρούφι, ερευνήτρια του πανεπιστημίου.

Πηγή:zougla.gr