Τζόγος και εθισμός: Σοβαρό πρόβλημα έχουν οι Έλληνες - Ποια είναι τα συμπτώματα
Εκτός από κουραμπιέδες και μελομακάρονα, αυτές οι μέρες χαρακτηρίζονται και από ραγδαία εποχική αύξηση σε τυχερά παιχνίδια και συμμετοχή στον τζόγο γενικότερα. Τα καζίνο γεμίζουν και οι τσόχες ετοιμάζονται να στρώσουν χιλιάδες τραπέζια την Πρωτοχρονιά.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η ελληνική αγορά τυχερών παιχνιδιών συγκαταλέγεται στην πρώτη δεκάδα των χωρών της Ευρώπης και αρκετά υψηλά στην παγκόσμια κατά κεφαλή δαπάνη για τον τζόγο.
Μάλιστα, σύμφωνα με τον κοινωνικό λειτουργό και υπεύθυνο του προγράμματος ΚΕΘΕΑ- ΑΛΦΑ, Αντώνη Πάριο,τα τελευταία πέντε χρόνια η προσέλευση των προβληματικών παικτών καθώς και των συγγενικών τους προσώπων στο ΚΕΘΕΑ ΑΛΦΑ, παρουσιάζει αυξητική τάση σε ποσοστό 20-25% σε σχέση με αυτή των εξαρτημένων από το αλκοόλ.
Επιπλέον ανησυχητικός παράγοντας είναι η συνεχής μείωση της ηλικίας έναρξης από τα 25 στα 20 έτη, ταυτοχρόνως με τα ποσοστά αύξησης του διαδικτυακού τζόγου, που δύσκολα οριοθετείται.
Μπορεί τα χρηματικά ποσά που παίζονται να είναι μικρότερα από εκείνα του 2010, όμως η ένταση και ο χρόνος ενασχόλησης με τον τζόγο είναι σημαντικά μεγαλύτερος.
Πότε ο τζόγος γίνεται εθισμός και πολύ σοβαρό πρόβλημα
Ο παθολογικός τζόγος, που ονομάζεται επίσης διαταραχή τυχερών παιχνιδιών, είναι η ανεξέλεγκτη επιθυμία ενός ασθενούς να συνεχίσει να ποντάρει σε κάθε είδους τυχερά παιχνίδια, παρά τις επιπτώσεις που επιφέρει ο εθισμός αυτός στην ζωή τους.
Τζόγος σημαίνει επί της ουσίας ότι ένα άτομο είναι διατεθειμένο να διακινδυνεύσει κάτι που έχει αξία για εκείνο, προκειμένου να κερδίσει/αποκτήσει κάτι με ακόμα μεγαλύτερη -για εκείνον- αξία.
Ο τζόγος μπορεί να διεγείρει το σύστημα ανταμοιβής του εγκεφάλου με τρόπο όμοιο με εκείνον που κάνουν άλλες εθιστικές ουσίες, όπως το αλκοόλ. Εάν κάποιος είναι επιρρεπής στον παθολογικό τζόγο, μπορεί να κυνηγάει διαρκώς την τύχη του με απίθανα στοιχήματα, να συγκαλύπτει την συμπεριφορά του, να εξαντλεί τις οικονομίες του, να συσσωρεύει χρέη, ή ακόμα και να καταφεύγει στην κλοπή, ή την απάτη για να στηρίξει τον εθισμό του.
Ο παθολογικός τζόγος είναι μια σοβαρή κατάσταση που μπορεί να καταστρέψει τη ζωή ενός ατόμου. Η θεραπεία για τον εθισμό στον τζόγο είναι δύσκολη, απαιτεί μεγάλη θέληση από τον ασθενή (όπως κάθε θεραπεία εθισμού) αλλά είναι αποτελεσματική και πολλοί άνθρωποι έχουν βρει βοήθεια από την επαγγελματική θεραπεία.
Συμπτώματα
Πολύ αυξημένος ενθουσιασμός από τη λήψη υπερβολικού ρίσκου σε τυχερά παιχνίδια
Ολοένα και μεγαλύτερο ρίσκο σε τυχερά παιχνίδια
Εμμονή με τα τυχερά παιχνίδια
Συχνή αναβίωση από εμπειρίες του παρελθόντος με τυχερά παιχνίδια
Συμμετοχή στον τζόγο ως τρόπο “διαφυγής” από τα προβλήματα ή συναισθήματα απελπισίας, ενοχής, ή κατάθλιψης
Απουσίες από την εργασία ή την οικογενειακή ζωή για να παίξει τυχερά παιχνίδια
Απόκρυψη της αλήθειας, ή ψέματα σχετικά με τα τυχερά παιχνίδια
Αίσθημα ενοχής ή τύψεις μετά από τυχερά παιχνίδια
Όταν ο ασθενής δανείζεται χρήματα, ή κλέβει για να στοιχηματίσει σε τυχερά παιχνίδια
Αποτυχημένες προσπάθειες να αποκοπεί από τα τυχερά παιχνίδια
Το πρόβλημα με τον τζόγο εξελίσσεται συνήθως σε βάθος χρόνου. Πολλοί άνθρωποι περνούν χρόνια απολαμβάνοντας με απλή συμμετοχή τα τυχερά παιχνίδια χωρίς προβλήματα. Αλλά αν για κάποιον λόγο αυτή η συμμετοχή γίνει πολύ πιο συχνή, τότε μπορεί ξαφνικά να εξελιχθεί σε σοβαρό πρόβλημα με τον τζόγο γενικότερα.
Κατά τη διάρκεια περιόδων έντονου άγχους ή κατάθλιψης, η παρόρμηση για αυξημένο ρίσκο μπορεί να είναι “ακατανίκητη” και να χρησιμεύει ως ένα νοσηρό μέσο “διαφυγής”. Τελικά, ένα άτομο με πρόβλημα τζόγου γίνεται σχεδόν εντελώς απορροφημένο με τα τυχερά παιχνίδια και με το να έχει πάντα χρήματα πάνω του για να παίξει.
Για πολλούς ανθρώπους με παθολογικό πρόβλημα στον τζόγο, ο στοιχηματισμός δεν αφορά τόσο πολύ τα χρήματα, αλλά τον ενθουσιασμό που προκαλεί το ρίσκο που παίρνουν. Η διατήρηση αυτού του συναισθήματος “απαιτεί” σταδιακά την όλο και μεγαλύτερη λήψη ρίσκων με ολοένα και πιο μεγάλα στοιχήματα.
Δείτε επίσης....
ΠΗΓΗ : newsit.gr